Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bestelwagens vervuilen vier keer meer dan auto's

10-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
meer-fijnstof-door-verhogen-max-snelheid-stadssnelwegen
Bestelbussen zijn verantwoordelijk voor veertig procent van de fijnstofuitstoot in het wegverkeer. Daarmee vervuilen bestelbusjes gemiddeld vier keer meer dan personenauto’s en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de luchtvervuiling langs wegen en in binnensteden. Dat is de conclusie in een onderzoek dat in opdracht van de milieuorganisatie Natuur & Milieu is uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie CE Delft.

In Nederland rijden 900.000 bestelauto’s tegenover acht miljoen personenauto’s. Die bestelwagens rijden vrijwel allemaal op diesel. Ruim de helft daarvan is van voor 2011 en heeft geen roetfilter. Hierdoor is hun bijdrage aan luchtvervuiling, volgens het onderzoek, ‘buitenproportioneel hoog’. 
De uitstoot van deze dieselbusjes is niet alleen schadelijk voor het klimaat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden. Dat bleek ook uit de ZEMBLA-uitzending: ‘ Geen vuiltje aan de lucht ’.


'Belastingstelsel stimuleert vervuiling'
Bestelauto’s voor ondernemers zijn momenteel vrijgesteld van aanschafbelasting (BPM) en betalen een sterk verlaagde wegenbelasting (MRB). Normaal gesproken is de hoogte van de wegenbelasting mede afhankelijk van hoe vervuilend de wagen is, maar bij bestelauto’s gebruikt door ondernemers gelden lagere tarieven en andere regels. Volgens Natuur & Milieu kiezen bedrijven hierdoor meestal voor busjes die rijden op de meest goedkope brandstof: diesel. Bedrijven die juist schoon willen rijden, zijn duurder uit.
“Het fiscale beleid stimuleert de aanschaf van diesels en straft schone aanschaf af” , aldus Natuur & Milieu.
De organisatie roept het toekomstige kabinet op om de belastingen voor bestelbusjes weer in te voeren en de vrijstelling alleen te behouden voor auto’s die geen CO2 uitstoten, zoals bij elektrische auto’s die rijden op een batterij.

Daarnaast pleit Natuur & Milieu ervoor dat overheden een voorbeeldfunctie innemen, door zelf alleen nog maar schone bestelbusjes aan te schaffen en in te huren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.