Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Besmette kinderboerderijen niet geruimd

08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-telde-veel-meer-q-koortsslachtoffers
Er zijn nog minstens 19 locaties met besmette geiten bekend bij het ministerie van Landbouw. Maar de geiten worden daar niet geruimd. Dat blijkt uit onderzoek van NOVA
"Het gaat om lokaties die geen melk leveren, bijvoorbeeld kinderboerderijen of hobbyhouders. Alleen melkleverende bedrijven worden nu actief onderzocht op Q-koorts, besmet verklaard en alle drachtige geiten geruimd. Deze 19 locaties werden afgelopen jaar door de Voedsel en Warenautoriteit van het ministerie van Lanbouw bezocht, omdat de GGD constateerde dat veel mensen in de omgeving ziek waren geworden."

Dit meten met twee maten veroorzaakt nogal wat verwarring onder de veehouders. Bij de grotere veehouders neemt de minister het zekere voor het onzekere. Zelfs het kleinste risico wordt uitgesloten: 1 besmet dier op 4.000 geiten op een bedrijf in een stille omgeving is al genoeg om alle drachtige dieren te ruimen, besmet of niet besmet.

Het College van Beroep oordeelde vrijdag dat het bedrijf van geitenhouder Martien Rongen, tevens voorzitter van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV), volgende week kan worden geruimd in verband met Q-koorts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.