Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Bernhard wilde Juliana uit ouderlijke macht'

04-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-leugens-van-bernhard
Prins Bernhard wilde koningin Juliana uit de ouderlijke macht zetten. In dat geval zou Beatrix (die toen nog net geen 18 jaar was) op de troon belanden en prins Bernhard regent worden. Dat schrijft historicus Gerard Aalders in zijn boek 'Niets was wat het leek', waarover hij woensdag vertelde in het televisieprogramma Eén op Eén.
Aalders baseert zich op informatie uit de archieven van voormalig minister-president Willem Drees. De kwestie speelde ten tijde van de Greet Hofmans-affaire. "Drees vond het een belachelijk idee", aldus Aalders, die verder aangaf dat Bernhard de Nederlandse belastingbetaler meer geld heeft gekost dan tot nu toe werd aangenomen. "Bernhard deed niets voor niks. Alles kostte geld. Zelfs het doorknippen van een lintje."

Vooral de vliegdienst van Bernhard kostte volgens Aalders tienduizenden guldens. "Vertaald naar nu gaat het om tonnen. De ministers waren bang dat dat uitkwam en verdeelden de kosten over de verschillende posten."

Ook de boerderij van Bernhard in Tanzania was een enorme kostenpost. Die rendeerde volgens Aalders niet. Bernhard raakte de boerderij niet kwijt en presenteerde samen met de minister van Ontwikkelingssamenwerking een plan om de boerderij te schenken. De Nederlandse belastingbetaler was opnieuw de dupe, zo stelt Aalders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.