Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Bernhard verkocht kunst Juliana'

16-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-leugens-van-bernhard
Prins Bernhard heeft in 1963 in het geheim een duur kunstwerk van koningin Juliana verkocht. Dat onthult juwelendeskundige Erik Schoonhoven in het tijdschrift Royalty, dat morgen uitkomt.
Het gaat om een Fabergé-dienblad, dat nu waarschijnlijk vele miljoenen euro's waard is. Het was een cadeau van de Nederlandse gemeenschap in Sint Petersburg aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik, ter gelegenheid van hun huwelijk in 1901.
Het kunstwerk dook in 1974 op in een catalogus van veilinghuis Christie's. Uit de reconstructie van Schoonhoven blijkt dat Bernhard het elf jaar eerder had verkocht aan de Londense hofjuwelier Wartski. Waarschijnlijk heeft hij het geld in eigen zak gestoken.
Het erfstuk behoorde toe aan Juliana; Bernhard en zij waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd.

In de ZEMBLA uitzending ' De leugens van Bernhard ' vertelt oud RVD-medewerker R. De la Rive Box, dat ' Bernhard schilderijen uit het depot van 't Loo is gaan verkopen en daar kwam Juliana achter. (...) Hij wilde dingen buiten de administratie van het hof houden'

' Jullie kunnen niet garanderen dat ik de waarheid spreek, maar jullie kunnen wel getuigen dat ik probeer openhartig te zijn .' Dat zei prins Bernhard in het uitgebreide interview dat de Volkskrant een paar dagen na zijn dood publiceerde. Zembla houdt een aantal van zijn uitspraken tegen het licht.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.