Zembla

Benzeen in container kleding C&A

  •  
16-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gifcontainers
In t-shirts en damesjassen van C&A zijn benzeenwaardes vastgesteld die volgens toxicoloog Martin van den Berg “hoogst onwenselijk” zijn. De kleding zat in een container uit China. Dat is gebleken uit de uitzending van Argos van  zaterdag 14 november. In de uitzending 'Gifcontainers' liet ZEMBLA ook al zien dat gif in containers gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Benzeen is het meest schadelijke oplosmiddel, zegt Van den Berg, en het kan kanker veroorzaken.  Dat is extra schadelijk omdat het in dit geval om kinderkleding gaat.
Steekproef
Het gif werd bij toeval aangetroffen bij een steekproef van de Inspectie van VROM. Na ontgassing gaf VROM de container vrij. Volgens de geldende regels van hoefde in dit geval zelfs de Voedsel en Waren Autoriteit niet ingelicht te worden. C&A claimt een eigen onderzoek gedaan te hebben maar weigert inzage in de resultaten.
Verder is er ook een container met kinderstempeltjes voor het Kruidvat ontdekt. De concentratie 1,2 dichloorethaan daarin was zo hoog dat de politie proces verbaal heeft opgemaakt wegens het importeren van een giftige stof.  Het Kruidvat heeft de container geweigerd.

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.