Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

België vindt dat Nederland te weinig doet tegen illegale hondenhandel

27-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
België vindt dat Nederland meer moeite moet doen om de malafide handel in puppy’s een halt toe te roepen.? Dat zegt de Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) zondag tegen Omroep Brabant

Vlaanderen heeft de richtlijnen voor de handel in honden onlangs aangescherpt. België is bang dat via Noord-Brabant alsnog slecht verzorgde viervoeters Vlaanderen binnenkomen. " Als bij ons de regelgeving strenger wordt, groeit de verleiding bij handelaren om via Nederland te importeren ", stelt de bewindsman.
Martijn van Dam, de Nederlandse staatssecretaris die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn, meldt Omroep Brabant via zijn woordvoerder dat hij "altijd bereid is te luisteren naar ideeën van Belgische collega's." Nederland is volgens Van Dam streng genoeg in het handhaven van de regels op dit gebied.

In een uitzending van Zembla -  'Illegale puppyhandel'  is te zien dat de Nederlandse handhaving in de puppyhandel faalt. Minimaal 50.000 honden zijn vorig jaar illegaal ons land binnengekomen. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet controleren of de honden voorzien zijn van de verplichte vaccinaties moeten alle honden verplicht geregistreerd worden. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet,

Brabantse dierenartsen luidden de noodklok omdat zij dagelijks in de behandelkamers het leed van de hondjes zouden zien. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) stelde toen in een reactie de problemen te herkennen.

Een politieagent vertelt in ZEMBLA dat handelaren tijdens het transport te jonge pups van een halsband voorzien met een chip dat correspondeert met een paspoort dat aan de eisen voldoet. Zo worden de controleurs die de chip moeten scannen misleid. Een andere truc is om de chip met secondelijm onder de oksel van het hondje te plakken. Een insider uit het handelaren-circuit vertelt dat zijn collega’s op die manier de controles misleiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.