Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

België onderzoekt veiligheid kunstgras voetbalvelden

06-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Veld kunstgras
De Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters heeft donderdag aangekondigd te gaan onderzoeken of de rubberkorrels in de Vlaamse voetbalvelden schade voor de volksgezondheid kunnen opleveren. Dat schrijft de website Knack.be naar aanleiding van de onthulling van Zembla dat er niet voldoende onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels op de Nederlandse kunstgras voetbalvelden. "Ik neem dit ernstig en heb de administratie gevraagd om samen met alle betrokkenen te onderzoeken of er bij ons ook een probleem kan zijn", aldus minister Muyters.
Schadelijke gevolgen niet goed onderzocht
Uit de uitzending van Zembla bleek woensdag dat het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van spelen op rubberen korrels niet goed is onderzocht. De korrels, gemaakt van oude autobanden, bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommigen zijn zelfs kankerverwekkend. Maar het onderzoek dat het RIVM liet doen en op basis waarvan wordt gezegd dat het veilig is, blijkt niet goed te zijn uitgevoerd en niet representatief te zijn.
Kamervragen
De aflevering van Zembla heeft in het hele land de discussie aangewakkerd over de vraag of spelen op kunstgras met rubbergranulaat wel veilig is. De Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Michiel van Nispen van de SP dienden vandaag kamervragen in naar aanleiding van de uitzending. Zij willen onder andere weten welke maatregelen minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat nemen om mogelijke risico’s voor de volksgezondheid tegen te gaan. Ook regionaal hebben verschillende politici hun zorgen geuit en vragen gesteld.
Verbod om te voetballen
Het Algemeen Dagblad schrijft dat de wethouder van Zwijndrecht, Robert Kreukniet, heeft besloten dat de Zwijndrechtse voetbalclub Pelikaan tot aanstaande maandag niet mag voetballen op het kunstgrasveld vanwege mogelijk gevaar voor de gezondheid. Dan heeft de KNVB namelijk een gesprek met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten over de risico’s. In het AD noemt de voorzitter van voetbalclub Pelikaan het een ‘prima besluit’ van de wethouder.
De gemeente Amstelveen vindt dat een verbod om te voetballen te ver gaat, maar heeft wel met spoed om nieuwe onderzoeken naar de gezondheidsrisico’s gevraagd.
Onrust bij voetbalclubs
Overal in het land worden voetbalclubs gebeld en gemaild met vragen van leden. In een gesprek met Omroep Fryslân zegt de voorzitter van voetbalvereniging Drachtster Boys dat ouders twijfelen of ze hun kind wel moeten laten spelen. Op de website van de Friese zender zegt een trainer van SC Franeker dat hij zijn zoon niet meer op het kunstgras met rubberkorrels laat voetballen: "Ik maak met erg veel zorgen over de gezondheid van de kinderen. Ik hoop dat door dit besluit meer ouders mijn voorbeeld zullen volgen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.