Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Beleggers stappen uit wapenindustrie

3 sep 2008
  •  
leestijd 2 minuten
beleggers-stappen-uit-wapenindustrie
Nederlandse pensioenfondsen en andere grote beleggers zijn de laatste jaren versneld gestopt met hun beleggingen in de wapenindustrie. Na de uitzending van ZEMBLA 'Het clusterbom gevoel' over de beleggingen in bommen en mijnen, zijn de institutionele beleggers begonnen aan een grote schoonmaak onder hun beleggingen.

Uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dat deze week is verschenen, blijkt dat de grote beleggers vorig jaar een stap hebben gezet naar duurzaam beleggen. Partijen zoals PGGM en ING beleggen na een uitsluitingsronde van hun beleggingen niet meer in fabrikanten van mijnen en clusterbommen.

Het totaal belegde vermogen van de beleggers was eind 2007 1,1 biljoen euro. Daarvan was 435 miljard euro gescreend op 'wapens'. In 2005 was dat nog maar 47 miljard.

Koersverandering
VBDO-onderzoeker Ernst van Weperen spreekt van een 'koersverandering van een supertanker'. Volgens hem heeft de verschuiving te maken met de ZEMBLA documentaire van begin vorig jaar.

"De grote pensioenfondsen waren al bezig hun investeringen te verduurzamen. Door die uitzending kwam dat proces in een stroomversnelling. Bij sommige kleinere fondsen was de uitzending een ‘wake-up call'," aldus Van Weperen.

Minder enthousiast
Campagne tegen Wapenhandel is minder lovend over de beleggingen. Volgens deze organisatie wordt nog steeds op grote schaal belegd in militaire bedrijven, zoals bedrijven die kernwapens produceren. Campagne tegen Wapenhandelzegt dat bij geen enkel door henzelf onderzocht fonds sprake is van uitsluiting van alle wapenfabrikanten. "Die ene uitsluiting betreft in de meeste gevallen uitsluitend de productie van heel specifieke (bijna) verboden wapens, namelijk landmijnen en clustermunitie", aldus Campagne tegen Wapenhandel.

ZEMBLA onthulde in de aflevering 'Het clusterbom gevoel' dat onder andere de pensioenfondsen ABP en PGGM belegden in wapenbedrijven die clusterbommenen landmijnen produceren. Ook investeerden ze in bedrijven die het milieu ernstig schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. ZEMBLA won dit jaar de journalistieke prijs De Tegel voor deze uitzending.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.