Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Beleggers bedrog

  •  
14-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
Al sinds 2002 zijn er problemen bij het beleggingsfonds Caribbean Comfort. Toch werd oprichter Geert Pot pas eerder dit jaar wegens illegale constructies veroordeeld tot twee maanden cel. Maar de activiteiten van het fonds gaan gewoon door. Deelnemers wordt nog steeds een zeer hoog rendement beloofd. Ze betaalden tienduizenden euro's als investering in een groot golfresort in de Dominicaanse Republiek. Jaren later is er nog niets gebouwd. De deelnemers zijn volledig in de greep van hun financiële tussenpersonen. Ze worden gedwongen om nieuwe contracten te tekenen, anders zouden ze hun al ingelegde geld kwijt zijn. In 'Beleggersbedrog' vertellen deelnemers aan het omstreden fonds hun verhaal.

'Zonder risico'
Een kadastermedewerker uit Zwolle was op zoek naar een goed pensioenadvies. Hij begon met tienduizend euro. De tussenpersoon verzekerde hem dat hij op deze manier zonder enig risico kon sparen. Hij werd er steeds dieper ingetrokken en heeft uiteindelijk 127.000 euro in het fonds gestort. De tussenpersoon veranderde zelfs de hypotheek van de man om dat geld te beleggen in het project. Nu is hij alles kwijt en moet hij doorwerken na zijn pensioen.

Ook een vrachtwagenchauffeur uit Oosterhout en een Alkmaarse treinmachinist bezweken voor de verleidingen van de rendementen van 20 tot 30% die hen werden voorgespiegeld door tussenpersonen. Toen ze in de gaten kregen dat er helemaal geen rendement was, probeerden zij hun geld terug te krijgen.

Geheime opnamen
Gesprekken die ze voerden met hun tussenpersoon, werden in het geheim opgenomen en fragmenten zijn te zien in ZEMBLA. Ze krijgen geen geld terug, maar worden juist onder druk gezet een contract te tekenen waarmee ze opnieuw moeten betalen aan het beleggingsfonds.

Hoogleraar privaatrecht E. du Perron, ook voorzitter van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, bekeek de verborgen camerabeelden voor ZEMBLA en noemt de handelswijze van de Caribbean Comfort-tussenpersoon crimineel. Er wordt onaanvaardbare druk uitgeoefend door de tussenpersoon. Deelnemers hebben volgens hem het recht hun geld gewoon terug te krijgen.

Toch zegt officier van justitie H. van der Werff, hoofd fraudeteam, in ZEMBLA dat hij niet gaat optreden. Hij wacht op actie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM zegt op haar beurt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.