Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Belastingontwijking raakt arme landen'

25-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
belastingontwijking-raakt-arme-landen
Ontwikkelingslanden lopen grote sommen geld mis doordat internationale bedrijven erin slagen de belasting in die landen te ontwijken. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport.
Volgens het IMF hebben de belastingtarieven die een land hanteert grote invloed op het gedrag van bedrijven. Daarbij zou belastingontwijking een minstens even grote rol spelen als de operationele beslissingen van een bedrijf, zoals die over de landen waar het actief wil zijn.
De gevolgen daarvan zijn vooral zichtbaar in ontwikkelingslanden, die relatief veel geld zien wegstromen door mazen in de internationale belastingregels.Voor armere landen is de schade volgens het IMF groter dan in ontwikkelde landen, aangezien de belastingen die bedrijven betalen er een groter deel vormen van de totale belastinginkomsten.
In sommige gevallen lopen de verliezen voor ontwikkelingslanden op tot 10 à 15 procent van de totale inkomsten van een land, berekende het fonds.

Eerder onderzoek
Vorig jaar berekende onderzoeksbureau SOMO  dat ontwikkelingslanden 771.000.000 euro per jaar mislopen door bilaterale belastingverdragen met Nederland. Volgens SOMO ligt het werkelijke bedrag waarschijnlijk veel hoger, omdat diverse vormen van belastingontwijking niet in de berekeningen zijn meegenomen. Daarbij gaat het onder meer over het gebruik van royalties.
De belastingverdragen worden gesloten met in het vooruitzicht  dat grote bedrijven zich dan zullen vestigen in die ontwikkelingslanden. Die correlatie was echter niet bewezen. SOMO-onderzoeker Katrin McGauran zegt daarover: ' Ons onderzoek laat zien dat de Nederlandse belastingverdragen een ernstig negatief effect hebben op de inkomsten van arme landen. Bovendien is er geen bewijs dat deze gemiste belastinginkomsten goedgemaakt worden door meer investeringen als gevolg van de verdragen. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.