Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Belangenverstrengeling bij WHO

20-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Glyfosaat
Het VN panel dat afgelopen dinsdag oordeelde dat glyfosaat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is, is verwikkeld in een ruzie over potentiële belangenverstrengeling. Gebleken is dat het instituut dat geleid wordt door de voorzitter van de Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) een donatie heeft ontvangen van Monsanto, het zou gaan om een bedrag van 6 cijfers. Monsanto is de producent van Roundup waarvan het hoofdbestanddeel glyfosaat is.
Professor Alan Boobis die de bijeenkomt van de FAO/WHO leidde, werkt ook als vice-president van het Internationale Life Science Institute (ILSI). De vice-voorzitter van de sessie was professor Angelo Moretto, een bestuurslid van ILSI Health and Environmental Services Institute. In 2012 ontving de ILSI groep een donatie van 500.000 dollar van Croplife International (Monsanto, Syngenta e.a.). Meldt de  Guardian .
De WHO / JMPR meldde twee dagen voor de EU conferentie over de verlenging van de licentie voor Glyfosaat, dat het onwaarschijnlijk is dat onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. De pesticide, die onder de naam Roundup wordt verkocht door biotechnologiereus Monsanto, heeft volgens deskundigen van WHO en FAO evenmin schadelijke gevolgen voor het dna in menselijke cellen.

WHO gedraaid
Vorig jaar nog kwam de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend. Tussen de WHO en de Europese instituten (o.a. EFSA) barstte toen een fel debat los.

De WHO kankeronderzoekers zijn zeer kritisch over de Europese rapporten. Ook Frankrijk heeft zich in de discussie gemengd. De Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses heeft alle rapporten bestudeerd en deelde de zorgen van de Wereldgezondheidsraad.

Er zijn veel rapporten verschenen over Glyfosaat. Zie  hier  een overzicht van de belangrijkste rapporten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.