Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bejaarden op dievenpad

  •  
18-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
Het aantal ouderen dat voor de eerste keer voor de rechter komt, groeit in snel tempo. Enkele krantenberichten van het afgelopen jaar: 86-jarige man met blanco strafblad wordt betrapt op winkeldiefstal; Een bejaard echtpaar, nog nooit met justitie in aanraking geweest, verkoopt wiet aan dorpsjeugd; 78-jarige man verdacht van cocaïnesmokkel; Bejaarde (84) bekent brandstichtingen. Deze trend zal zich zeker doorzetten de komende jaren, verwacht het Openbaar Ministerie. In de aflevering “Bejaarden op dievenpad” onderzoekt Zembla hoe dat komt en of het tijd is voor een speciaal ouderen-strafrecht.
Winkeliers zijn nog wel eens bereid om de hand over het hart te strijken als het gaat om bejaarde winkeldieven, maar als het bij herhaling gebeurt, dan schakelen ook zij de politie in. Vaak gaat het om kleine extraatjes, zoals een stuk kaas of iets lekkers voor bij de koffie, zegt een supermarkteigenaar M. van Daalhuizen.

>> Links:   Artikel New York Times over oude gevangenen .

Professor T.I. Oei, hoogleraar Forensische Psychiatrie, ziet een aantal verklaringen voor het criminele gedrag bij ouderen. “Het functioneren van de hersenen van deze mensen gaat substantieel achteruit. Zeker na je 75e. Daardoor beseffen ze niet dat zij een delict hebben gepleegd. Vaak is het ook een roep om aandacht. Want veel mensen zitten eenzaam en gefrustreerd thuis.” 
Advocaten Wim en Hans Anker hebben al verschillende hoogbejaarde cliënten bijgestaan die uiteindelijk een gevangenisstraf moesten uitzitten. Voor de gebroeders Anker is dit de reden om te pleiten voor een speciale ouderen-gevangenis. In landen als Engeland en Duitsland bestaan deze ouderen-gevangenissen wel al. Zembla filmde in Singen, Duitsland. De bewoners zijn er gemiddeld 67 jaar en mogen de hele dag vrij door de gevangenis bewegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.