Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bejaard echtpaar stapt naar de rechter om huishoudelijke hulp

06-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg-om-de-zorg
Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Dat zegt donderdag Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.
Veel van die mensen hebben van hun gemeente een brief gekregen waarin staat dat die hulp volgend jaar stopt. De gemeenten zeggen dat de mensen de hulp voortaan zelf moeten regelen en betalen. Soms helpt de gemeente om hulp in te kopen tegen een gereduceerd tarief.
Met steun van Ieder(in) stapt donderdag een bejaard stel naar de rechter. Dankzij huishoudelijke hulp kunnen ze zelfstandig blijven wonen. Hun gemeente schrapt die hulp per 1 januari.
Ieder(in) zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na onderzoek en behoorlijke motivering. Soms moet de gemeente alsnog schoonmaakhulp 'op maat' aanbieden.
De koepelorganisatie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de gemeenten oproept zich aan de regels te houden. ' Het schrappen van de huishoudelijke hulp verkleint de zelfredzaamheid van mensen. Kern van de Wmo is dat gemeenten en burger met elkaar in gesprek gaan en samen vaststellen wat er nodig is. Dit principe wordt nu met voeten getreden ', zegt Ieder(in).

(ANP)

Meer over:

zorg om de zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.