Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Begeleiding bij uitzettingen kan beter'

01-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziek-en-uitgezet
De uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers kan beter. In het algemeen slaagt de Koninklijke Marechaussee er goed in om persoonlijk contact met de vreemdeling op te bouwen tijdens de uitzetting, maar de medische zorg en overdracht van persoonlijke gegevens zijn verbeterpunten. Dat heeft de Nationale ombudsman dinsdag laten weten.
Hij doet aanbevelingen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) op het gebied van medische zorg, toegankelijkheid van klachtbehandeling en gegevensoverdracht. De Europese ombudsman had om informatie gevraagd over de Nederlandse situatie.
Medewerkers van de marechaussee proberen te voorkomen dat een vreemdeling zich verzet en de situatie escaleert. ' Het blijft echter altijd mensenwerk. Zo is bij medische zorg niet altijd duidelijk in welke situaties daadwerkelijk gecheckt wordt of er medische belemmeringen zijn voor het maken van de reis ', aldus de ombudsman in een rapport.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.