Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bedreiger van burgemeester Gilze en Rijen wordt toch vervolgd

04-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20151125-zembla-misdaad_loont_boelhouwer_8
Jan B. toch vervolgd na bedreigen burgemeester
Het Openbaar Ministerie in Breda gaat wapenhandelaar Jan B. uit Hulten alsnog vervolgen voor bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent. Een woordvoerster heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank, die weigerde om de zaak te sluiten. Jan B. had een verzoek ingediend om de bedreigingszaak te beëindigen omdat hij eerder dit jaar voor wapenhandel en het wegmaken van een lijk al is veroordeeld tot lange celstraffen. De officier van justitie was het daarmee eens en de zaak dreigde daarom zonder straf te eindigen. De beslissing leidde tot verontwaardigde reacties in de Brabantse politiek en ook minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) vond het standpunt van de aanklager fout. 

Met een ferme tik op de vingers van de aanklager toonde de rechtbank zich dinsdag niet bereid de zaak te sluiten. Door de handelwijze van het OM zijn de belangen van de slachtoffers ernstig geschonden, aldus de rechter. ,,Bovendien heeft de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak en functionarissen in het openbaar bestuur prioriteit, hetgeen het standpunt van het OM in de onderhavige strafzaak des te onbegrijpelijker maakt.’’Het OM grijpt de herkansing met beide handen aan. Een woordvoerster wist dinsdag direct te melden dat Jan B. zich alsnog zal moeten verantwoorden voor de bedreiging.
Wapenhandelaar Jan B. uit Hulten wordt toch vervolgd voor de bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent. Eerder had de officier van justitie ingestemd met het verzoek van de gevreesde crimineel om de bedreigingszaak te beëindigen omdat hij dit jaar al twee keer is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De kans op een succesvolle vervolging was daarom niet meer mogelijk, aldus een OM-woordvoerster in een toelichting.
Boelhouwer was ernstig verontwaardigd door de beslissing en wilde de nieuwe Tweede Kamer om aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet.
Jan B. (66) staat bekend als de leverancier van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. Eerder deze maand kreeg hij daarom ruim 5,5 jaar celstraf. In januari was hij al veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het wegmaken van een lijk dat later in stukken werd teruggevonden in het Markkanaal bij Den Hout (Noord-Brabant).

Burgemeesters in Brabant staan zwaar onder druk. De georganiseerde misdaad heeft er vaste voet aan de grond gekregen met grootschalige hennepteelt en xtc-laboratoria. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro drugsgeld omgaat.
Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters het tij te keren: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Met bedreigingen als gevolg: hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder en die van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging. 

Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 plotseling beveiliging omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen. Jan B. was boos over een controle die was gehouden op het erf bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. Het drietal deed aangifte.
Op 7 maart diende bij de rechtbank in Breda het verzoek van Jan B. om de bedreigingszaak te beëindigen. De burgemeester was bij de zitting aanwezig en werd daar verrast door het standpunt van de officier van justitie. De aanklager heeft aan de slachtoffers wel excuses aangeboden omdat zij niet eerder waren geïnformeerd.
Boelhouwer laat in een reactie weten dat hij een naar gevoel heeft overgehouden aan de zaak. ,,Het was al geen lolletje maar dit is een rare wending. Als je ernstig crimineel bent, kun je dus straffeloos mensen bedreigen. En bedreiging van ambtenaren is kennelijk ondergeschikt aan andere zaken. Dit is een vrijbrief voor criminelen en daar heb ik me enorm over verbaasd. Dit is echt belachelijk’’, zegt hij desgevraagd.
(ANP)

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.