Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Bayer wil voor tien miljard schikken met mensen die ziek werden van Roundup'

24-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr (Mike Mozart)
Het Duitse chemieconcern Bayer is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor in totaal zo'n 10 miljard dollar. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf zelf wil geen commentaar geven.

Het gaat om claims van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van de onkruidbestrijder. Bayer werd in eerdere rechtszaken rond Roundup al veroordeeld tot het betalen van hoge schadevergoedingen. Tot dusver heeft het bedrijf altijd volgehouden dat het middel veilig voor gebruik is en het ging in beroep in die zaken.

Het concern, dat het middel via de overname van Monsanto in handen kreeg, heeft eerder een speciale bemiddelaar aangesteld om onderhandelingen in goede banen te leiden. In augustus werd al door ingewijden gemeld dat het bedrijf bereid zou zijn de kwestie te schikken voor 8 miljard dollar, maar dat werd later ontkend.

Meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld
Roundup is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld. Het middel, op basis van de werkzame stof glyfosaat, bestaat al sinds de jaren zeventig en werd op de markt gebracht door chemiebedrijf Monsanto. Veel boeren gebruiken het om onkruid te bestrijden. Het bedrijf hield vol dat het middel niet schadelijk was voor de gezondheid. Het gebruik van Roundup scheelt de boeren een hoop extra werk én geld en zorgt ervoor dat ze minder hoeven te ploegen.

Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product van het bedrijf Bayer (voorheen Monsanto) dat alles doet haar monopoliepositie te behouden. Zij voelen zich gesteund door verschillende onderzoeken waaronder dat van de Wereldgezondheidsorganisatie die vaststelde dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Dit WHO-onderzoek werd later weerlegd door nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verhoogd risico op kanker is. WHO-expert Christopher Portier reageerde bezorgd op die onderzoeken en waarschuwt dat het landbouwgif niet ten onrechte als veilig moet worden beschouwd. 

Meer over:

roundup, monsanto, bayer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.