Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bayer moet bijna 87 miljoen dollar betalen in Roundup-zaak

10-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1157 keer bekeken
  •  
roundup 3 Flickr/Mike Mozart

De Duitse chemiereus Bayer probeerde onder een miljoenencompensatie uit te komen in een rechtszaak over onkruidverdelger glyfosaat, maar dat is mislukt. Rechters van een beroepshof in Californië hielden een eerder vonnis in stand uit een zaak die stamt uit 2019. Daardoor moet Bayer bijna 87 miljoen dollar betalen aan een echtpaar dat zei ziek te zijn geworden door het middel. Het is het derde beroep op rij dat Bayer verliest in rechtszaken over de onkruidverdelger met glyfosaat.

Bayer zei in een verklaring dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van het hof, omdat deze niet ondersteund wordt door bewijs uit de rechtszaak of de wet. "Monsanto bekijkt welke juridische mogelijkheden het in deze zaak heeft", aldus Bayer over het Amerikaanse biotechbedrijf, dat het overnam in 2018. Volgens het beroepshof is het schadebedrag gerechtvaardigd omdat het echtpaar genoeg bewijs heeft aangedragen dat Monsanto "moedwillig de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht" met de manier waarop het met het onkruidverdelgingsmiddel is omgegaan.

In 2019 kreeg het echtpaar nog een compensatie van meer dan 2 miljard dollar toegewezen door een rechter. Maar dat bedrag werd later al teruggebracht tot 86,7 miljoen dollar in een beroepszaak. Die verlaagde geldstraf is bij het nieuwe vonnis in stand gehouden.

Meerdere rechtszaken

Er lopen meerdere rechtszaken over het middel Roundup, waarmee Bayer al langer in zijn maag zit. Afgelopen week is een vierde rechtszaak begonnen in Californië. Bayer kreeg de affaire rond Roundup als onderdeel van de boedel bij de overname van Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger, waarmee Monsanto in de jaren zeventig begon, veilig is. Duizenden Amerikanen hebben rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf omdat het middel kanker zou veroorzaken.

Bayer heeft in totaal al zo'n 16 miljard dollar opzij gezet om schikkingen te treffen met gedupeerden of rechtszaken te voeren. Een Amerikaanse rechter ging afgelopen voorjaar niet akkoord met een regeling waarmee Bayer toekomstige schadeclaims wil afhandelen. Het concern had voorgesteld 2 miljard dollar beschikbaar te stellen voor mensen die Roundup hadden gebruikt, maar nog niet ziek zijn geworden. Het geld zou dan bedoeld zijn voor medische kosten in de toekomst.

Roundup bevat het bestanddeel glyfosaat, dat in verband wordt gebracht met een vorm van lymfeklierkanker. Bayer houdt vol dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat dit middel de ziekte veroorzaakt. Wel heeft het bedrijf besloten vanaf 2023 geen producten met glyfosaat meer te verkopen aan particulieren in de Verenigde Staten.

Nederland

Hoewel tuincentra in Nederland afgesproken hebben om vanaf volgend jaar te gaan stoppen met de verkoop van glyfosaat, is het middel in Nederland voorlopig nog toegestaan. Bovendien communiceert de overheid nog steeds dat een gewasbeschermingsmiddel met glyfosaat “veilig is voor mens, dier en milieu”.

De Nederlandse overheid volgt de Europese lijn en wacht af. De huidige goedkeuring van glyfosaat in de EU loopt bijna af. Daarom volgt in december 2022 een nieuwe beoordeling van glyfosaat op de Europese markt. Als die positief uitpakt, wordt de toelating van glyfosaat in de EU met tien jaar verlengd.

Lees ook: ‘Studies die EU gebruikt voor toelating glyfosaat vol fouten en gebrekkig uitgevoerd

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.