Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baudet verliest rechtszaak die hij aanspande tegen oud-partijgenoot Otten

11-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1750 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

Medeoprichter van Forum voor Democratie (FVD) Henk Otten heeft dinsdag in de Amsterdamse rechtbank op alle punten gelijk gekregen in een rechtszaak die was aangespannen door FVD-voorman Thierry Baudet. Dat meldt NU.nl. Baudet spande de zaak aan tegen Otten na de breuk tussen de twee in april 2019. 

Volgens Baudet had Otten zich niet kritisch mogen uitlaten over de partij. Tot de breuk was er volgens de FVD-voorman sprake van een hiërarchische verhouding tussen hem en Otten en daarom moest Otten zich volgens Baudet aan een contractueel overeengekomen geheimhoudingsplicht houden.

Gezagsverhouding

De rechter heeft echter besloten dat er van gezagsverhouding tussen de twee geen sprake was. Otten en Baudet zijn samen de politieke partij Forum voor Democratie in 2016 begonnen en ze hebben samen campagne gevoerd.

De rechter volgde Otten ook in zijn betoog dat niet Baudet de feitelijke leiding in de partij had, maar dat het eerder andersom was. Zo had Otten in de praktijk de leiding over de organisatie en diverse campagnes en zette hij de politieke lijn uit voor de partij. Ook was hij intensief betrokken bij de selectie van kandidaten, schrijft NU.nl. 

Geheimhoudingsplicht

Ook de eis dat Otten een geheimhoudingsplicht heeft, hield bij de rechter geen stand. Otten mocht als politiek adviseur en partijbestuurder uitlatingen doen. Het opleggen van een geheimhoudingsplicht "schuurt met het politieke bedrijf", aldus de rechter, zeker omdat Otten als bestuurder en medeoprichter "de touwtjes in handen had". 

Van een partij die transparantie voorstaat en waar alle bestuurders publieke uitlatingen doen, kan volgens de rechter niet van Otten worden verwacht dat hij zijn mond houdt, zeker niet als er publieke beschuldigingen aan zijn adres worden geuit en er sprake is van een politieke richtingenstrijd. "Dat staat op gespannen voet met de ruime uitingsvrijheid die een actieve politicus toekomt."

Otten heeft zelf een smaad-en lasterzaak aangespannen tegen Baudet, die onlangs in dit kader werd verhoord. De rechter moet nog beslissen of het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging moet overgaan. 

Baudet en het Kremlin

In de Zembla-uitzending ‘Baudet en het Kremlin’ is te zien dat Baudet in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. In appberichten verwees Baudet naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ In een interview met Zembla verklaarde Baudet dat deze berichten ironisch bedoeld waren. Zembla kreeg de WhatsApp-berichten onder andere via Henk Otten in handen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.