Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baudet verdiende 75.000 euro met boekenverkoop zonder te melden bij griffie

13-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
983 keer bekeken
  •  
baudet vura3

Thierry Baudet verdiende vorig jaar bijna 75.000 euro aan de verkoop van zijn boeken. Dat meldt NU.nl. Eerder bleek al uit onderzoek van Zembla dat Thierry Baudet in mei vorig jaar een B.V. oprichtte voor inkomsten uit boeken en lezingen. Daarvoor had hij al een eenmanszaak. Beiden zijn nooit gemeld bij de griffie van de Tweede Kamer. Ook doet hij geen opgave van de inkomsten.

Baudet noemde het in de uitzending 'Haagse bijbaantjes' tegenover Zembla “onzin” dat dit gemeld moet worden. “De gedachte dat mijn meningen zouden veranderen als ik een reep chocola van iemand krijg, of als ik een boek verkoop, dat is zo absurd… Dat neem ik niet eens serieus”. Leo Huberts, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit: “Als je een B.V. hebt, en je spreekt met zijn allen af dat dat soort betrokkenheid gemeld behoort te worden… Dan is het onbegrijpelijk dat het niet gemeld is. Dat geldt voor iedereen en dat geldt ook voor meneer Baudet.”

21 Kamerleden in de fout met nevenfuncties
In november onderzocht Zembla de nevenfuncties van Kamerleden.  Van de 150 parlementariërs blekken er 21 een onjuiste of onvolledige opgave te hebben gedaan. Het register is bedoeld om belangenverstrengeling tegen te gaan en wordt bijgehouden door de griffie van de Tweede Kamer. Kamerleden moeten alle nevenfuncties, -activiteiten en -inkomsten melden, alsmede alle belangen die redelijkerwijs relevant zouden kunnen zijn. De opgaves in het register worden echter niet gecontroleerd door het bestuur van de Tweede Kamer.

De voorman van Forum voor Democratie (FVD) kreeg vorig jaar voor de verkoop van zijn boeken bijna 75.000 euro aan royalty's overgemaakt op de rekening van een BV, waarvan hij de enige aandeelhouder is.

Lees ook: 'Tientallen politici in de fout met nevenfuncties'

Reactie woordvoerder Baudet
In een reactie laat een woordvoerder aan Nu.nl weten dat de BV van Baudet over 2020 nog geen jaarstukken heeft opgemaakt en er nog geen belastingaangifte is gedaan. Dat moet voor 1 juni dit jaar gebeuren. "Thierry Baudet heeft nog geen dividend of een winstuitkering genoten uit de BV. Er valt dan ook nog niets op te geven", aldus de woordvoerder.

Kijk de uitzending 'Haagse bijbaantjes' terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.