Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baudet trekt lidmaatschap NAVO in twijfel

24-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2082 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

“Is NAVO-lidmaatschap nog wel van deze tijd!?”, vraagt Baudet zich vandaag openlijk af op Twitter. Zembla onthulde in 2020 dat FVD-leider Thierry Baudet al jaren eerder wilde dat Nederland uit de NAVO zou treden. Dat bleek uit interne Whatsapp-berichten uit 2016 en 2017. Die berichten toonde Zembla in de uitzending ‘Baudet en het Kremlin’. Baudet noemde in de app-berichten een vertrek van Nederland uit de verdragsorganisatie ‘logisch’ en ‘onvermijdelijk’. Geconfronteerd met de berichten zei Baudet in 2020 nog in een reactie ‘geen voorstander’ te zijn van uittreding. 

In de uitzending onderzoekt Zembla de banden tussen Baudet en het Kremlin. Uit het onderzoek blijkt dat de  FVD-leider in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. In interne appberichten verwijst hij bovendien naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ Volgens Baudet waren de berichten ironisch bedoeld. 

De appberichten

De appjes over uittreding uit de NAVO stuurde Baudet in 2016 naar toenmalig bestuurslid Henk Otten, die de partij in 2019 heeft verlaten. 

Baudet deelt zijn weerzin tegen de NAVO met meer partijgenoten. Op 20 mei 2017 stuurt hij een bericht van het Russische Sputnik News naar de toenmalige bestuursapp ‘Politburo FVD’. In dat artikel zegt een Russische analist dat de Slowaken mogelijk de NAVO zullen verlaten na een handtekeningenactie.

‘’Ik wil nu ook gaan pleiten voor uittreding uit de NAVO”, zegt Baudet erbij. Paul Frentrop, destijds voorzitter van Forum reageert niet enthousiast: ‘’Ik zou met NATO even wachten. Ons leger is immers waardeloos.’’ Baudet zegt daarop: ‘’Ja maar die Amerikanen verkloten wel alles.”

Reactie Baudet in Zembla

In een reactie op de appberichten zegt Baudet in de Zembla-uitzending het lidmaatschap van de NAVO “wel een belangrijke discussie” te vinden, “waarin je ook advocaat van de duivel moet kunnen zijn.” Hij voegt daaraan toe: “Het is niet zo dat ik maar één ding vind, ik laat allerlei dingen door mijn hoofd gaan.”

Kijk de uitzending 'Baudet en het Kremlin':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.