Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bang voor de Kampers

  •  
16-09-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
bang-voor-de-kampers
Staatssecretaris Wijn van Financiën gaat belastingdeurwaarders extra beschermen tegen woonwagenbewoners. Zo staan sinds kort niet meer de namen van de belastingambtenaren op de dwangbevelen. Ook stuurt het ministerie alleen nog maar ambtenaren naar woonwagenlocaties in andere regio's dan waar de ambtenaren woonachtig zijn. Volgens Wijn wordt zo voorkomen dat een belastingambtenaar een woonwagenbewoner bij de supermarkt tegenkomt. Hij zegt dat in de aflevering van Zembla 'Bang voor de kampers'.
Het is een van de maatregelen van de overheid om meer greep te krijgen op de woonwagencentra.Allerlei overheidsinstanties hebben te maken met ambtenaren die bang zijn voor woonwagenbewoners en daarom de woonwagenbewoners met rust laten. In de gemeente Den Haag moesten interim managers de taken van de ambtenaren overnemen. Onder andere daardoor zijn de kosten van een verplaatsing van een woonwagenlocatie zeer ernstig uit de hand gelopen.
In eerste instantie waren de kosten van een verhuizing naar de Jan Hanlostraat begroot op zo'n 8 ton, maar na de verhuizing bleek de rekening tot ver boven de 4 miljoen euro te zijn opgelopen. Eén van de redenen voor deze kostenoverschrijding is dat het Bureau Woonwagenzaken niet op orde was. Ook waren de ambtenaren huiverig om met de woonwagenbewoners in contact te treden. Externe adviseurs namen de taken van de ambtenaren over en dienden voor bijna 9 ton aan rekeningen in.
Het ministerie van Financiën kondigde eerder deze week al aan dat de belastingdienst gaat samenwerken met politie en het Openbaar Ministerie om belastingwetten te handhaven.
Samenstelling & regie: Hetty Nietsch
Research: André Tak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.