Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bandensector biedt test van kunstgrasvelden aan

21-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-09-18 om 15.22.13
De autobandenbranche biedt sportclubs die ongerust zijn over het spelen op kunstgras een test aan om te kijken wat voor rubberkorrels er op hun velden liggen. De branche houdt vol dat korrels van het veelgebruikte SBR-rubber volkomen veilig zijn. Dat schrijft de NOS op zijn website.
Vanaf volgende week kunnen clubs en gemeenten op een speciale website checken of ook zij dat SBR-rubber op hun velden hebben. Bij twijfel kunnen zij zich melden bij de Vereniging Band en Milieu. Die zal dan monsters nemen en die kosteloos door deskundigen laten onderzoeken.
Als het SBR-granulaat is, hoeven de clubs zich geen zorgen te maken, zei Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zijn ervan overtuigd, gesteund door tientallen onderzoeken en de totale bandenindustrie, dat SBR-rubber veilig is."
Onderzoek
Ook wil de branche een grootschalig onderzoek instellen naar de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in de lichamen van sporters die op kunstgrasvelden sporten.
De bandenbranche zegt dat bij dit onderzoek "gerenommeerde wetenschappelijke instituten" worden betrokken. De onderhandelingen daarover zijn nog bezig. De branche maakt volgende week bekend welke instituten dat zijn.
RIVM
Minister Edith Schippers (Sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn. Het bestaat uit een literatuuronderzoek en een onderzoek van korrels van vijftig tot honderd velden. 
Hoge concentraties
De Eindhovens stadsomroep Studio 040 en streekomroep D-TV uit Oss lieten de korrels op voetbalvelden in Eindhoven en Oss en een Cruyff-court in Eindhoven onderzoeken door het Duitse onderzoeksinstituut TüV. Daarbij zijn in sommige gevallen hoge concentraties kankerverwekkende stoffen aangetroffen. De besturen van de betrokken verenigingen reageerden geschrokken. De bestuurders van beide gemeenten willen er nog geen conclusies aan verbinden. Ze wachten het RIVM-onderzoek af. In de korrels op het veld van de profvereniging FC Oss zaten geen schadelijke stoffen.

Sinds het uitzending van Zembla - ' Gevaarlijk Spel ' , is er veel onrust over het sporten op kunstgras, met name bij voetbalverenigingen.

(Bron: NOS)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.