Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bandenbranche onderzoekt 600 kunstgrasvelden

15-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gevaarlijk spel
Inmiddels hebben honderden voetbalclubs, stichtingen en gemeenten zich aangemeld voor een nader onderzoek naar het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Het gaat om zeshonderd velden die de bandenbranche inmiddels kosteloos aan het bemonsteren is.
De brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO deden enige tijd geleden een oproep aan eigenaren en beheerders van kunstgrasvelden om hun velden te laten testen. Dit naar aanleiding van uitzending van Zembla over kunstgras begin oktober waarin twijfels werden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat.
De honderden organisaties die hun velden nu door de branche laten testen, doen dat om ,,helder en transparant te zijn naar de spelers en gebruikers’’, zegt Joost Kester Jacobs namens de branche. ,,Tegelijkertijd wachten ze allemaal wel op het officiële onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).’’ Dat wordt eind van het jaar verwacht.
De branche heeft inmiddels honderden velden bemonsterd en komt eind deze week, begin volgende week met de resultaten.

De ZEMBLA uitzending heeft ook in het buitenland veel losgemaakt , de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters heeft ook aangekondigd te gaan onderzoeken of de rubberkorrels in de Vlaamse voetbalvelden schade voor de volksgezondheid kunnen opleveren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.