Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ballast Nedam betaalde miljoenen smeergeld aan Saoedi-Arabië

27-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Undercover in Saudi-Arabië
Bouwbedrijf Ballast Nedam zou jarenlang smeergeld hebben betaald aan koning Fahd van Saoedi-Arabië en diens opvolger koning Abdullah. Dat blijkt uit de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf, onthult omroep Human maandagavond in de uitzending ‘Inzake Saoedi-Arabië’ op 2DOC. In de uitzending gaat Human in op de vraag in hoeverre morelen een rol spelen bij Nederlandse ondernemers in het zakendoen met het streng islamitische Saoedi-Arabië.
Steekpenningen betaald
Human kreeg inzage in de schaduwboekhouding van Ballast Nedam die nooit openbaar was gemaakt maar wel bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst bekend was. Eind 2012 had het bouwbedrijf namelijk een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie vanwege het betalen van steekpenningen in Saoedi-Arabië.
Schuilnamen ’Bassie’ en ‘Adriaan’
Niet alleen de twee koningen van Saoedi-Arabië zouden smeergeld van Ballast Nedam hebben ontvangen, ook twee neven van de koning zouden miljoenen hebben gekregen. In de schaduwboekhouding waren hiervoor namen gebruikt als ‘Tijger’ en ‘Bink’ en ‘Bassie’ en ‘Adriaan’.
Bouwprojecten voor Saoedische luchtmacht
Ballast Nedam zou het geld hebben betaald in ruil voor grote bouwopdrachten, zoals het geschikt maken van twee vliegvelden voor het landen van F-15 gevechtstoestellen voor de Saoedische luchtmacht. Volgens de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD zou Ballast Nedam onder andere 316 miljoen euro hebben overgemaakt aan een firma in Liechtenstein die van Alwaleed bin Talal was. Uit de berekeningen zou blijken dat Alwaleed bin Talal een half miljard dollar zou hebben verdiend aan deze deal met Ballast Nedam. De cijfers waren niet in de openbaarheid gekomen omdat de zaak niet voor de rechter was gekomen vanwege de schikking.
‘Niet wenselijk voor bilaterale betrekkingen’
De Volkskrant schrijft dat twee oud-leidinggevenden van Ballast Nedam binnenkort voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van witwassen. Zij zouden een deel van het smeergeld voor zichzelf hebben gehouden. Een van deze verdachten wilde een getuige in Saoedi-Arabië horen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van het ministerie van Veiligheid en Justitie, omdat vragen over het koninklijk huis in Saoedi-Arabië, zo schrijft de Volkskrant, 'niet wenselijk worden geacht voor de bilaterale betrekkingen'.
'Undercover in Saoedi-Arabië'
Niet alleen Ballast Nedam deed zaken met Saoedi-Arabië, ook verschillende Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen staken jarenlang miljarden in bedrijven die betrokken waren bij wapenproductie. In april 2016 zond ZEMBLA de ZEMBLA International ‘Undercover in Saudi-Arabië uit waarin dit aan bod kwam.
Gevoelige kwestie
Kritiek op Saoedi-Arabië, om bijvoorbeeld de steun van rijke Saoedi’s aan IS, ligt gevoelig vanwege de handelsbelangen met ons land. Het westen, waaronder ook Nederland, doet al jaren goede zaken met de oliestaat en verdient onder andere aan de wapenexport naar het land. Vorig jaar nog kreeg Mark Rutte stevige kritiek van de oppositie in de Tweede Kamer wegens de zware regeringsdelegatie, inclusief koning Willem-Alexander, die naar de rouwplechtigheid voor de overleden koning Abdullah afreisde. Rutte verdedigde het bezoek toen door te zeggen dat de handelsrelaties met het olieland het juist mogelijk maken te praten over de strijd tegen IS.
Kijk de uitzending ‘Undercover in Saudi-Arabië’ van ZEMBLA Internationaal terug.
De uitzending van Human over de betrekkingen met het olieland en de schikking van Ballast Nedam is maandagavond op NPO2 te zien om 21:00.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.