Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur op

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Bagger met arseen en asbest in Zuid-Hollandse plas gestort

26 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
still-verondieping2

Controle en handhaving op het ondieper maken van natuurplassen (‘verondiepen’) schieten ernstig tekort. In Zuid-Holland zijn partijen bagger met asbest en arseen in een natuurplas (de Meeslouwerplas) gestort. De bagger met arseen werd op illegale wijze gestort en met medeweten van de toezichthouder. De provincie Zuid-Holland zegt de asbestkwestie te onderzoeken.

Bij een ander project adviseerde een private toezichthouder, ingehuurd door het waterschap en de provincie, een baggeraar om een illegale partij bagger met asbest in een plas in Gameren te storten. ‘Breng maar gewoon weg en doe maar of je neus bloedt’, werd hem geadviseerd, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money.  

Lees ook: 'Nederland stort al tien jaar verontreinigde grond in natuurplassen'

Minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond gestort
In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Plastic, sloopmateriaal en accu’s zaten in bagger die vrijkwam bij bodemsaneringen en bouwwerkzaamheden in binnen- en buitenland. Regelgeving omtrent het ‘verondiepen’ van zogenoemde zandwinplassen wordt met voeten getreden. 

Zo voerde Rijkswaterstaat een administratieve controle uit op de bagger en grond die in de natuurplas Over de Maas in het Gelderse Alphen werd gestort, maar de toezichthouder handhaafde vervolgens niet. Van zeker vijf van de 25 partijen is de herkomst van de grond niet te achterhalen. Desondanks liet Rijkswaterstaat de bagger toch in Over de Maas storten. Daarnaast vertonen alle papieren die de kwaliteit van de grond en bagger moeten garanderen tekortkomingen, zo blijkt uit het onderzoek.

Rijkswaterstaat laat ZEMBLA weten dat ze zich als toezichthouder aan de wettelijke eisen en regels houdt.  


Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.