Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Babysterfte in Nederland

03-11-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Het hoge aantal baby's dat in Nederland sterft tijdens de zwangerschap of bevalling, kan ermee te maken hebben dat hier veel met verloskundigen gewerkt wordt. Het aantal baby's dat in Nederland tijdens de bevalling overlijdt, is een van de hoogste in Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag in het tijdschrift British Medical Journal wordt gepubliceerd. Volkskrant en NRC Next schreven over het onderzoek.

De kans op babysterfte is hoger als de bevalling begint onder leiding van een verloskundige, in de eerste lijn. Dit zijn zogenaamde laag-risico-bevallingen waar geen complicerende factoren een rol spelen.

Toch is bij deze bevallingen de kans op babysterfte 2,3 maal zo hoog als bij hoog-risico-bevallingen die starten onder supervisie van een gynaecoloog, in de tweede lijn.

Als een vrouw tijdens een thuisbevalling, onder leiding van een verloskundige, naar het ziekenhuis gebracht moet worden is de kans op babysterfte zelfs 3,7 keer zo hoog.

ZEMBLA: 'Babysterfte in Nederland' (22 nov 2009) "Naar aanleiding van het Europese onderzoek naar babysterfte waarin Nederland zo slecht scoorde, onderzochten gynaecologen en kinderartsen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht de herkomst van voldragen baby’s op de baby-intensive care. De meeste baby’s bleken afkomstig van moeders die tijdens hun zwangerschap met spoed van huis naar het ziekenhuis moesten.

Anneke Kwee presenteert in de ZEMBLA uitzending de voorlopige onderzoeksresultaten van het rapport dat nu is gepubliceerd in 'Medical Journal' en De Volkskrant.

Ook in het ziekenhuis is het niet veilig. Een belangrijk probleem dat levens kost, zijn de kantoorwerktijden van gynaecologen en het OK-team. Gynaecoloog P. Reuwer uit het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zegt: ‘Als je ’s nachts aankomt, word je opgewacht door de jongste assistent en moet de gynaecoloog soms nog uit bed worden gebeld. Ook dan verstrijkt er weer tijd.’ Reuwer vindt dat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week een gynaecoloog in het ziekenhuis aanwezig moet zijn. Om dat mogelijk te maken, pleit hij voor meer bevallingen in minder ziekenhuizen."

38.000 geboortes
De onderzoekers van het UMC Utrecht analyseerden bijna 38.000 geboortes in de regio Utrecht uit 2007 en 2008. In totaal overleden 99 baby’s, dat is 2,6 sterfgevallen per 1000 bevallingen. Hiervan overleden er 36 tijdens of na de bevalling, dat is 1 per 1000.

De onderzoekers noemen de resultaten ''verrassend’’. ''Bij laag-risico-bevallingen verwachtten we minder babysterfte en intensive care-opnames, maar het omgekeerde is waar. De huidige richtlijnen en technieken om het risico in te schatten schieten kennelijk tekort.”

Betere bewaking
De onderzoekers pleiten voor een verandering van het verloskundige systeem om het risico terug te brengen. Zo moet er betere bewaking zijn rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, meer informatieoverdracht tussen professionals en een betere risico-inschatting door die professionals.

Tijdens Prinsjesdag werd al bekend dat het ministerie van VWS komend jaar 24 miljoen euro uittrekt om de babysterfte aan te pakken. Dat bedrag moet voor 2012 en de jaren daarna oplopen tot 38 miljoen euro.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.