Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada in zaak Amanda Todd

04-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
zaak-rond-canadese-amanda-todd-voor-rechter
De 38-jarige Nederlander Aydin C. mag van de Hoge Raad worden uitgeleverd aan Canada. De man uit Tilburg wordt verdacht van de afpersing van de vijftienjarige Canadese Amanda Todd. Todd werd ernstig gepest nadat iemand een foto van haar borsten verspreidde onder al haar Facebookcontacten. Aydin C. zou de verspreider van het beeld zijn en zou haar met het beeldmateriaal hebben afgeperst. De pesterijen dreven het Canadese meisje uiteindelijk tot zelfmoord.
De Hoge Raad bevestigt het besluit van de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam, die in juni vorig jaar toestemde in de uitlevering.
Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada. Link naar uitspraak: https://t.co/alqjRByjCU
C. ging daartegen in beroep. Uiteindelijk beslist de minister van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada kan gaan voor zijn proces. Tegen het besluit van de minister kan C. nog een kort geding aanspannen. 
Maximale celstraf
Aydin C. werd op 16 maart al veroordeeld wegens de jarenlange digitale stalking en afpersing van tientallen jonge meisjes en een homoseksuele man. Zijn slachtoffers waren van verschillende nationaliteiten. C. werd door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot de maximumstraf die in dit soort zaken in Nederland kan worden gegeven: tien jaar en 243 dagen gevangenisstraf.
C. is tegen zijn veroordeling in beroep gegaan. Omdat die procedure nog loopt, is nog niet helemaal duidelijk wanneer C. naar Canada gaat. “Daarover zal ik met de minister overleggen”, aldus de advocaat van Aydin C., Robert Malewicz.
De zaak van Amanda Todd werd niet meegenomen in de rechtszaak die in Nederland tegen C. werd gevoerd. De Canadezen willen C. graag zelf berechten. Daarom diende het land een uitleveringsverzoek in.
Het verhaal van Amanda Todd werd wereldwijd bekend omdat de Canadese tiener kort voor haar dood een aangrijpende video op internet publiceerde. Daarin vertelt ze over de pesterijen en wat haar is aangedaan. De video is wereldwijd miljoenen keren bekeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.