Zembla

Ayden C: 'ik ben de pestkop van Amanda Todd niet'

  •  
28-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
ayden-c-ik-ben-de-pestkop-van-amanda-todd-niet
De Nederlander Aydin C. zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor het online pesten van Amanda Todd, het Canadese meisje dat vanwege pesterijen zelfmoord pleegde. Hij schrijft dat in een open brief die hij naar RTL Nieuws stuurde.
Aydin C. zit in Nederland vast op verdenking van het aanranden en via internet afpersen van tientallen meisjes. Amanda Todd is een van hen. Ze is het bekendste slachtoffer. Ze wordt gepest. Zo ernstig dat ze het leven niet meer ziet zitten. Vlak voor haar dood plaatst ze op youtube een wanhopig filmpje waarin ze uitlegt wat haar is overkomen en wat het met haar doet. Wereldwijd keken 17 miljoen mensen naar haar noodkreet.
De Tilburger wordt in zijn strafdossier, dat Zembla heeft ingezien, omschreven als iemand die 'erg op zichzelf is gericht en zijn seksualiteit onderdrukt'. "Anoniem is het beste leven", zei hij over zijn anonieme bestaan. "Ik wil bezig zijn met creatievere dingen"
Zwijgen
In januari vorig jaar werd Aydin C. gearresteerd. Tot nu toe zweeg hij en werkte hij niet mee aan het politieonderzoek. Met de brief doorbreekt hij het zwijgen. "Ten eerste ben ik onschuldig. Ik ben niet de zogenoemde pestkop van Amanda Todd of van wie dan ook", schrijft hij. "Ik zit al een jaar in de cel voor dingen die ik niet gedaan heb."
Router
Hij zegt verder dat het onderzoek naar hem vooral gebaseerd is op een rapport van Facebook dat volgens hem niet klopt. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het pesten via internet te herleiden was naar een router op een bungalowpark in Oisterwijk, waar Aydin C. destijds verbleef. C. zegt nu dat hij in die periode helemaal niet in de buurt was van die router.
Justitie is nog bezig met het onderzoek naar de 35-jarige man. Canada heeft om zijn uitlevering gevraagd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.