Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

AWBZ moet simpeler

06-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
awbz-moet-simpeler
Staatssecretaris Bussemaker wil de regels voor registratie in de zorgverlening aanpassen. AWBZ-instellingen zouden nu elke vijf minuten zorg moeten verantwoorden, om zo de hoogte van de eigen bijdrage van cliënten vast te stellen.
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering. Op grond hiervan kan men bijzondere ziektekosten vergoed krijgen. 
Bussemaker is het ermee eens dat er een tijdsregistratie is voor de AWBZ, maar niet dat dit per vijf minuten moet gebeuren.

VVD'er Miltenburg toonde een onderzoek waaruit bleek dat voor de bedragen die worden toegekend aan kinderen die even ziek zijn, sterk uiteenlopen.  De budgetten varieren van 4000 tot ruim 35.000 euro per jaar. Bussemaker reageerde hier verbaasd op en zegt het onderzoek nader te bekijken.

In ZEMBLA ' Help mijn kind ' was in juli 2007 al te zien dat ouders met een gehandicapt of chronisch ziek kind die het thuis willen verzorgen, steeds minder de hulp krijgen die ze nodig hebben. Om hun recht op zorg terug te krijgen moeten ze door een enorme ambtelijke molen. Ook was te zien dat volgens rechters het CIZ (de instantie die bepaalt op hoeveel hulp iemand recht heeft) vaak onvoldoende motiveert waarom er minder hulp wordt toegekend dan wordt gevraagd.

Meer over:

help-mijn-kind
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.