Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Australië geschokt over misstanden in jeugdgevangenis

12-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Jeugdgevangenis Australië
Australië is opnieuw opgeschrikt door wantoestanden in de jeugdgevangenis Don Dale Youth Detention Centre. Het regime in de gevangenis voerde in 2014 en 2015 een waar schrikbewind onder de opgesloten kinderen die er gevangen zaten. ZEMBLA Internationaal zond een reportage over de gevangenis uit waarin onder andere op bewakingscamera’s te zien was hoe de tieners werden mishandeld.
Schokkende getuigenverklaringen
Nadat de misstanden in de Australische jeugdgevangenis aan het licht kwamen, drongen d e Verenigde Naties op tot een breed onderzoek naar de kwestie. Een speciale  onderzoekscommissie van de overheid startte vervolgens een enquête naar de voorvallen. In de laatste hoorzitting verklaart de inmiddels 19-jarige Dylan Voller die er toen gevangen zat nu, hoe hij werd mishandeld en verwaarloosd.
Halfnaakt vastgebonden
Zo werd hij halfnaakt aan een stoel vastgebonden en kreeg hij een kap over zijn hoofd. Dat alles werd ondertussen gefilmd door een bewaker. De beelden zijn ook in de reportage 'Mishandeld in de jeugdgevangenis' te zien die ZEMBLA Internationaal uitzond. De gevangenismedewerkers gebruikten zelfs traangas tegen de jonge gedetineerden. Ook werd hen voedsel onthouden en er werden klappen uitgedeeld.
Kijk de eerste minuten van  ‘Mishandeld in de jeugdgevangenis’  of lees dit achtergrondartikel in de Australische Guardian
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.