Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

AstraZeneca ziet af van juridische stappen

24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
astrazeneca-ziet-af-van-juridische-stappen
Het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca ziet af van een rechtszaak tegen Hartpatiënten Nederland. ‘Wij nemen geen juridische stappen, we geven de voorkeur aan een dialoog’, laat een woordvoerster van de Nederlandse tak van het concern donderdag weten. Meldt Medisch Contact.
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca dreigde onlangs met juridische stappen tegen Hartpatiënten Nederland, als de organisatie de waarschuwing voor het diabetesmedicijn Onglyza niet rectificeert. 'We hopen er in een gesprek uit te komen, maar juridische stappen zijn wellicht nodig', aldus een woordvoerster van AstraZeneca. Hartpatiënten Nederland is niet van plan te rectificeren.

Hartpatiënten Nederland roept mensen die het medicijn Onglyza® (met de werkzame stof saxagliptine) gebruiken op, zo snel mogelijk in overleg te treden met hun specialist of huisarts om te bezien of kan worden gestopt met dit middel. ' Het staat intussen vast dat het slikken van deze dipeptidylpeptidase-4-remmer (DPP-4-remmer) het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroot .' schrijft Hartpatiënten Nederland in een persbericht. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) oordeelde op 14 april dat de informatie over dit product moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen.

Onglyza wordt gebruikt bij volwassenen met type 2-diabetes. Het middel heeft als werkzame stof saxagliptine en regelt de bloedsuikerspiegel.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) herhaalt op zijn website dat de NHG-Standaard Diabetes mellitus het gebruik van DPP-4-remmers ontraadt als eerstekeustherapie, onder meer vanwege het ontbreken van bewijs voor veiligheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.