Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Astma Fonds en Eigen Huis: landelijk onderzoek balansventilatie

31-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
ziek-door-je-eigen-huis
Vereniging Eigen Huis en het Astma Fonds willen een landelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van balansventilatie. Ze vragen dat naar aanleiding van ZEMBLA 'Ziek door je eigen huis' in een brief aan minister Vogelaar van VROM.

Vereniging Eigen Huis en het Astma Fonds vinden dat het de zorgplicht van de overheid is om de luchtkwaliteit in de woningen met het balansventilatiesysteem te onderzoeken. Het onderzoek zou zich direct moeten richten op de aangetoonde relatie tussen balansventilatie en gezondheidsklachten.

In ZEMBLA kwam een aantal bewoners van het Amersfoortse Vathorst aan het woord, dat kampt met gezondheidsklachten. Ook jonge kinderen hebben last van luchtwegproblemen. De ontwerpers, installateurs, bouwers en de gemeente hebben hier allen steken laten vallen wat betreft de balansventilatie.

Gepromoot
Vereniging Eigen Huis en het Astma Fonds zijn bijzonder verontrust dat betrokken partijen hun verantwoordelijkheid ontlopen. Daarom vinden ze dat VROM een einde moet maken aan alle onduidelijkheid rond balansventilatie. Balansventilatie is immers door het ministerie gepromoot om nieuwbouwwoningen aan milieu-eisen te laten voldoen.

Eerder vroegen Vereniging Eigen Huis en het Astma Fonds al om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan de installatie van balansventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Ze herhalen dit verzoek nu.

Dat een woordvoerder van VROM als reactie op de uitzending heeft gezegd dat het systeem veilig is mits het goed wordt aangelegd, verbijstert beide organisaties. Uit onderzoek van VROM blijkt immers dat de luchtkwaliteit in veel nieuwbouwwoningen niet goed is door problemen met mechanische ventilatie.

Geluidsnorm
Het Astma Fonds en Eigen Huis pleiten er verder voor dat in het Bouwbesluit een verplichte geluidsnorm voor apparatuur wordt opgenomen. In de ZEMBLA-uitzending bleek dat veel bewoners de balansventilatiesystemen uitschakelen vanwege geluidsoverlast.

Om een paar tientjes uit te sparen laten fabrikanten na om eenvoudige geluidsisolerende maatregelen te treffen. Daar kunnen ze mee weg komen omdat er nu nog geen geluidsnorm is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.