Zembla

Asscher repareert onder druk regels asbestsaneerders

  •  
21-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuses-overheid-over-laat-asbestbeleid-op-zijn-plaats
Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) gaat het lek in de regels voor asbestsaneerders snel dichten, hij wil optreden tegen malafide bedrijven die doorgaan onder andere naam. De PvdA en de SP trokken gisteren aan de bel nadat via Trouw een interne mailwisseling van Asschers departement uitlekte.
In die correspondentie geven hoge ambtenaren toe dat de Inspectie niet kan optreden tegen malafide asbestslopers van wie het certificaat is ingetrokken. Deze richten onder een andere naam een nieuwe bv op, vragen weer een vergunning aan, en zetten hun illegale praktijken gewoon voort. Volgens de ambtenaren zijn er door een fout in de regels geen mogelijkheden om op te treden tegen zo'n bv-carrousel.
De snelle reactie van Asscher is opmerkelijk omdat hij al sinds januari op de hoogte is van dit gat in de regelgeving. Toen werd bekend dat een bedrijf in Lieren gebruik maakte van de bv-wissel. Gisteren kwam daar een nieuw voorbeeld bij; een bedrijf uit Zaandam.
Het kan zijn dat Asscher meer politieke druk voelt. Vanuit zijn eigen PvdA-fractie sprak Kamerlid John Kerstens gisteren over 'misdadig gedrag' door sommige asbestbedrijven. Volgens hem gaat er te veel niet goed in de branche, "terwijl de overheid te weinig direct toezicht uitoefent." Paul Ulenbelt van de SP verwijt Asscher doof te zijn geweest voor eerdere waarschuwingen over de ondeugdelijke controle op de asbestbedrijven. Het systeem met 'een eigen controleur' in de sector noemt hij absurd.
Het kankerverwekkende asbest werd 20 jaar geleden verboden en voor het verwijderen zijn strenge veiligheidsregels opgesteld. Zo mogen sloopbedrijven het riskante materiaal alleen weghalen als ze een certificaat hebben. Als ze te slordig omgaan met asbest, kan de vergunning een jaar lang worden ingetrokken. Veel bedrijven frauderen met asbest vanwege kostenbesparing en onkunde.
De overheid oefent te weinig direct toezicht uit op deze branche John Kerstens (PvdA)

(anp)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.