Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Asielzoekers nu niet terug naar ebolagebied''

20-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven-zorgt-voor-instabiel-kabinet
Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten voorlopig niet worden teruggestuurd naar de landen waar een ebola-epidemie heerst. Oppositiepartijen als D66, SP en GroenLinks pleiten daar maandag daarvoor.
D66-Kamerlid Gerard Schouw verwees maandag in het radioprogramma De Ochtend naar het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Hij noemt het raar dat volgens een ander ministerie - dat van Veiligheid en Justitie - asielzoekers wel terug zouden kunnen.' Dat is meten met twee maten. '
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het onverantwoord om asielzoekers nu terug te sturen naar de ebolalanden. Schouw en Voortman willen dat Nederland net als België het terugsturen voorlopig opschort.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat elk individueel geval zorgvuldig moet worden beoordeeld om te bekijken of iemand kan worden uitgezet naar een ebolaland. ' De PvdA vindt het in elk geval te risicovol om vreemdelingen terug te sturen die ernstig ziek of verzwakt zijn en medische zorg nodig hebben ', reageerde Kuiken.

De VVD vindt  dat overdreven  en zegt dat Teeven dat gewoon mag doen.
In het Kamerdebat volgende week woensdag wil de PvdA van staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) weten wat de risico's precies zijn en in hoeverre terugkeer naar deze landen nu verantwoord is. Ook wil de PvdA weten of Teeven het onderwerp in Europees verband aankaart zodat overal dezelfde lijn kan worden gevolgd.
Staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) liet de Kamer vorige week in een brief weten dat hij het uitzetbeleid voor de drie landen niet aanpast. Het negatieve reisadvies slaat ook niet op het risico op ebolabesmetting, maar op de toegenomen sociale onrust, binnenlandse reisbeperkingen, gesloten grensovergangen, geannuleerde vluchten en mogelijk geen of een zeer beperkte toegang tot medische zorg.
Volgens een asieladvocaat in het programma De Ochtend gaat het maar om een hele kleine groep asielzoekers van hoogstens enkele tientallen die terug moet naar de drie landen in West-Afrika. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.