Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Asielzoekers mogen niet meer op straat gezet worden'

31-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leers-wil-lokaal-belang-meewegen-bij-asielzoekers
Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer zonder voorzieningen op straat worden gezet. De overheid moet uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland voorzien van eten, kleding en onderdak.
Het gaat om een voorlopig oordeel van het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat uit vijftien onafhankelijke experts bestaat die door de lidstaten van de Raad van Europa zijn aangewezen.
Volgens VluchtelingenWerk betekent dit een einde aan de ,,vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven´´.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa en reageerde hiermee op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland. De bodemprocedure voor een permanent recht op opvang loopt nog, aldus VluchtelingenWerk.

Een woordvoerster van staatssecretaris Teeven noemt het oordeel van het comité niet bindend en voorlopig. Het ministerie wacht de definitieve uitspraak af.
Het kabinet kan de uitspraak naast zich neerleggen, maar bij een eerdere klacht die door Defence for Children was ingediend, is gebleken dat rechters een uitspraak van het Europees comité zwaar laten wegen. Kinderen die hier niet mogen verblijven, worden sindsdien niet meer op straat gezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.