Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asielzoekende gezinnen niet meer in de cel

01-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoeksraad-veiligheid-van-asielzoekers-kan-beter
Gezinnen met minderjarige kinderen die op Schiphol aankomen en asiel zoeken in Nederland, worden vanaf maandag niet meer in het detentiecentrum bij de luchthaven opgesloten. Ze gaan voortaan direct naar het open aanmeldcentrum in Ter Apel in Groningen, waar ook asielzoekers naar toe gaan die op een andere manier Nederland binnenkomen.
VluchtelingenWerk Nederland (VWN) is blij met deze nieuwe werkwijze, waar belangenorganisaties al jaren voor ijveren. VWN blijft er wel voor strijden dat geen enkele asielzoeker wordt opgesloten en achter de tralies zijn of haar asielprocedure moet doorlopen. Vorig jaar zaten volgens de vluchtelingenorganisatie bijna 700 asielzoekers in grensdetentie, onder wie 76 kinderen onder de 15 jaar. Tot september dit jaar ging het om 64 kinderen. De opsluiting van gezinnen was al wel beperkt, maar het gebeurt vanaf nu niet meer.
Naast deze maatregel komt er in het najaar een nieuwe gezinslocatie in Zeist. Hier zijn geen cellen maar het complex is wel afgesloten. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat hier asielzoekende gezinnen naar toe gaan als er ernstig vermoedens bestaan van mensenhandel. Ook komen hier gezinnen terecht die uitgeprocedeerd zijn en zicht bestaat op hun uitzetting. Voorheen werden deze gezinnen soms ook tijdelijk opgesloten in vreemdelingenbewaring om te voorkomen dat ze verdwijnen en in de illegaliteit terechtkomen. Later werd soms alleen de vader van het gezin vastgezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.