Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asielkinderen niet langer in cel

28-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoeksraad-veiligheid-van-asielzoekers-kan-beter
Asielzoekende gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaanden minderjarigen zullen niet langer in een cel worden opgesloten. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met een alternatieve locatie, heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven. Vorige week kondigde hij zijn besluit al aan.
In de nieuwe, ruim opgezette locatie in Zeist kunnen kinderen en ouders volgens Teeven vrij bewegen op het terrein. Ze verblijven in woonpaviljoens, waar het gezinsleven en de privacy worden geëerbiedigd. Zo kunnen de paviljoens van binnenuit worden afgesloten. Om een huiselijke sfeer te scheppen kunnen de mensen zelf koken. Verder komt er een voorzieningencentrum met een winkel, een buitenspeelruimte en internetfaciliteiten.
De locatie zal afgesloten zijn om het risico op weglopen en verdwijnen in de illegaliteit te beperken. Het verblijf is gericht op werken aan terugkeer of een nader onderzoek voor degenen die een asielvraag hebben ingediend. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen.

Onlangs uitte De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa stevige kritiek over de manier waarop ons land omgaat met asielzoekers.  Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het „pijnlijk dat een officieel bezoek aan Nederland nodig is en dat de commissaris verontrustende signalen bevestigd ziet”. VluchtelingenWerk is verheugd dat Teeven met een andere vorm van grensdetentie komt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.