Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asbest vrijgekomen

  •  
15-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
Mevrouw Sieben hielp haar man 25 jaar geleden bij het zagen van een asbesthoudende golfplaat voor op het schuurdak. Nu heeft ze asbestkanker. De heer Jansman speelde als kind op het met asbest vervuilde erf van zijn ouderlijk huis. Ook hij kreeg asbestkanker. Twee asbestslachtoffers die verder nooit met asbest in aanraking zijn geweest.
Gezondheidsraad
Uit een rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat asbest veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom adviseert de Raad om de normen voor asbest sterk aan te scherpen.  Vooral kinderen lopen een verhoogd risico bij blootstelling. Hoe er door onwetendheid en ondeskundigheid nieuwe slachtoffers vallen, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘Asbest vrijgekomen’.
Risico's illegale asbest-verwijderaars
In 70% van al onze huizen, scholen en gebouwen zit nog asbest. Verstopt achter plafonds, in jaren zeventig-zeil of in golfplaten daken. Al dat asbest vormt een groot probleem als je het niet zorgvuldig weghaalt. Maar daar zijn wel enorme kosten mee gemoeid. Vooral particulieren die het willen verwijderen uit hun huis, komen gemakkelijk in de verleiding om een goedkopere oplossing te kiezen. Zij nemen hun toevlucht tot illegale asbest-verwijderaars die zich op internet aanbieden. Omdat deze ‘free riders’ het niet zo nauw nemen met de regels, blijven de bewoners achter met een huis vol rondzwevende asbestvezels. Met alle risico’s van dien. 
Rotgoedje
De helft van het aantal asbestslachtoffers overlijdt binnen een jaar nadat de ziekte wordt geconstateerd. Linda Siepen leeft nu al vijf jaar met asbestkanker. Iedere dag staat ze om zes uur op, omdat ze niet meer kan slapen van de pijn. ‘Ik moet sterk zijn’, zegt ze om de ziekte te kunnen bezweren. Ook voor Harrie Jansman geldt dat asbest zijn leven heeft verwoest. ‘In die zin is het een rotgoedje’, zegt hij.
Ministerie Voor Infrastructuur en MilieuAsbest, Risico’s van milieu- en beroepsmatige blootstellingPraktische consequenties van het advies van de gezondheidsraad inzake asbest Asbestketen Ontrafeld, Eindrapport Ketenonderzoek asbest provincie noord-holland Analysecertificaat Bepaling concentratie asbest in lucht met scanning ektronenmicroscopie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.