Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asbest is sluipmoordenaar met lange adem

17-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
excuses-overheid-over-laat-asbestbeleid-op-zijn-plaats
In Roermond werd woensdagochtend groot alarm geslagen nadat er dinsdagavond veel asbest was vrijgekomen na een brand in twee botenloodsen. Het centrum van de Limburgse stad werd afgesloten. Wat is asbest voor spul?
Het is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Voorheen werd het verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen. Ook zat het in vinylvloerbedekking en huishoudelijke apparaten en werden er paden en wegen mee verhard.
Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan asbest?
Wie asbestdeeltjes inademt, kan daarvan onder andere longvlieskanker, asbestose of longkanker krijgen. Dat zijn ernstige en meestal ongeneeslijke ziekten, die een lange lijdensweg veroorzaken. Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.
Zijn er nog veel mensen die asbestziekten oplopen?
Volgens het Instituut Asbestslachtoffers in Den Haag neemt het aantal asbestslachtoffers gestaag af. Dat komt doordat werken met asbest sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is verboden. Van het aantal asbestdoden zijn twee derde mannen die ouder zijn dan 65 jaar.
Mag ik asbest zelf verwijderen?
In principe niet. Het verwijderen van asbest, bijvoorbeeld bij het slopen van een pand, is aan strenge regels gebonden. Alleen als het niet kan beschadigen en er geen asbestvezels kunnen vrijkomen, mag je zelf een beperkte hoeveelheid asbest verwijderen. In alle andere gevallen moet het gebeuren door een gecertificeerd bedrijf en worden gemeld bij de gemeente. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.