Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Artsen weigeren te prikken tegen baarmoederhalskanker

27-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
kamer-wil-opheldering-over-rivm-onderzoek
Een aantal GGD-artsen dat weigert meisjes in te enten tegen baarmoederhalskanker heeft zich gemeld bij de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD). Directeur Alex van Bolderen heeft dat dinsdag gezegd.

De GGD in Noord-Brabant heeft een arts en een verpleegkundige ter verantwoording geroepen die hebben geweigerd om meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker.

Minder meisjes
Veel minder meisjes dan oorspronkelijk verwacht hebben zich laten inenten tegen het hpv-virus. Minder dan de helft van de 13- tot 16-jarigen kwam de prik halen. Het RIVM beschouwt de campagne om de meisjes op te roepen als mislukt omdat te weinig rekening is gehouden met de verschillende opvattingen over het vaccin. Er bestaan namelijk de nodige kritiek op de vaccinatie van de jonge meisjes.

ZEMBLA liet in oktober 2008 in 'Het omstreden kankervaccin' al zien dat deskundigen twijfelen over het nut van het vaccineren van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker. Bovendien vonden zij dat er te weinig bekend was over bijwerkingen.

'Incidenten'
Volgens Van Bolderen gaat het bij de weigerende artsen om incidenten. Het gaat vooral om artsen die op medische gronden de autonome keuze maken om niet mee te werken. Dat is volgens Van Bolderen geen geldige reden voor artsen die speciaal zijn aangesteld om te vaccineren, wel voor artsen die bijspringen bij een grootschallig vaccinatieprogramma, maar eigenlijk voor andere taken zijn aangenomen.

In sommige gevallen treft de GGD maatregelen tegen weigerende artsen, zegt Van Bolderen. De zwaarste sanctie op werkweigering is ontslag op staande voet.

De LAD heeft inmiddels vijf aanvragen binnengekregen voor juridische bijstand van artsen die weigeren om deze inenting, die binnen het Rijksvaccinatieprogramma valt, uit te voeren.
bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.