Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Arts voelt druk om euthanasie uit te voeren

16-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
als-ik-dement-ben-wil-ik-dood
70 procent van de artsen ervaart wel eens druk om euthanasie uit te voeren, zowel van patiënten als van hun naasten. Die druk is de laatste jaren ook toegenomen, vindt 64 procent van de artsen die deelnamen aan een onderzoek over euthanasie. ,,Het is een wijdverspreid misverstand dat iedere Nederlander recht heeft op euthanasie'', stelt Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van artsenorganisatie KNMG.

In de wet staat dat euthanasie strafbaar is, maar onder bepaalde omstandigheden wel mag worden uitgevoerd: als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en er geen alternatieven zijn. Het verzoek moet getoetst zijn door een tweede, onafhankelijke arts, een SCEN-arts. ,,Maar een arts heeft altijd het recht het verzoek te weigeren, bijvoorbeeld om principiële redenen. Het is dan wel gebruikelijk dat hij de patiënt doorverwijst naar een collega.’’
Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal artsenorganisaties, onder 455 artsen, van die de helft de afgelopen tien jaar euthanasie heeft uitgevoerd.
De artsen zeggen dat ze de emotionele belasting, de administratieve belasting en de belasting in tijd het zwaarste vinden aan het uitvoeren van euthanasie. Bijna 90 procent van de artsen die deelnamen aan het onderzoek vindt dat de samenleving meer oog moet hebben voor de belasting van artsen rondom euthanasie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.