Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Armoedegrens voor ZZP-ers

29-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bouwvakkers-werken-door-in-de-kou
“ZZP-ers in de bouw leven soms op armoede niveau”, dat zegt Anton van Kruistum van het bedrijfschap afbouw in deGids.fm . Door de crisis in de bouw verliezen stucadoors, schilders en timmerlieden hun vaste baan en gaan noodgedwongen als zelfstandig ondernemer aan de slag. Maar in de praktijk blijkt het soms niet mee te vallen om het hoofd boven water te houden.

De FNV (er)kent alle problemen en stapt bij misstanden naar de rechter. Verder hoopt de vakbond in de Tweede Kamer aandacht te krijgen voor de problemen, zoals schijnzelfstandigen die door hun baas gedwongen worden ZZP-er te worden - en de rol van het UWV om mensen voor zichzelf te laten beginnen.

Nicolien Herblot en Hans van Dijk maakten de ZEMBLA aflevering 'Voor jou tien anderen' Tot voor kort werkten bouwvakkers, thuiszorgmedewerkers of postpakketbezorgers in vaste dienst. Een baan voor het leven bestond nog. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die vinden ze te duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en oproepkrachten.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.