Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Armoede in Nederland neemt toe

06-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
armoede-in-nederland-neemt-toe
06 december - Volgend jaar neemt de armoede in Nederland naar verwachting toe. Vooral kinderen, eenoudergezinnen, alleenstaanden en mensen met een bijstandsuitkering hebben het moeilijk. Maar ook zelfstandig ondernemers komen vaker in financiële nood. Dat zijn enkele conclusies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), in een gezamenlijk rapport dat vandaag is verschenen.

Over 2011 en 2012 samen komen er naar schatting 60.000 huishoudens bij onder de lage-inkomensgrens. Volgens de berekeningen groeit het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens in 2011 van 529.000 tot 561.000, oftewel 8,1 procent van het totaal. Voor 2012 voorzien CBS en SCP een stijging tot 588.000 arme huishoudens (8,5 procent).

Armoedegrens
Als armoedegrens hanteerde het SCP in 2010 1000 euro per maand voor een alleenstaande. Volgens de definitie van het CBS (lage-inkomensgrens) was dat bedrag 940 euro. Het SCP rekent de huurtoeslag wel mee, het CBS niet.

Zware recessie
In het Armoedesignalement 2011 schetsen de instellingen een zo actueel mogelijk beeld van de omvang, ontwikkeling en gevolgen van armoede. Hoewel de economie in 2010 een beetje herstelde van de zware recessie, leidde dat niet tot lagere armoedecijfers.

Vooral eenoudergezinnen met minderjarige kinderen hadden het in 2010 lastig. Eén op de tien kinderen onder de 18 jaar verbleef in een gezin met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium.

Dit loopt volgend jaar op tot een op de negen (367.000 kinderen), het hoogste peil sinds het begin van deze eeuw.
Reactie van de regering
De regering schrijft in een reactie op een eerder verschenen rapport van de SCP - De Sociale Staat van Nederland : "Het SCP vraagt terecht aandacht voor de kwetsbare groepen in de samenleving. Het kabinet ziet hierin een aanmoediging om bij de maatregelen steeds goed oogte houden op de uitvoering. €18 miljard bezuinigen is niet mogelijk zonder dat mensen het merken."

De regering denkt dat als je deze gezinnen minder geld geeft, ze vanzelf wel weer aan het werk gaan. ‘ZEMBLA’ laat  zien in de uitzending ' Gezinnen zonder geld '  dat het helaas zo simpel niet is.

Zelfstandigen
Armoede treft verder vooral eenoudergezinnen, alleenstaanden (tot 65 jaar) en mensen met een bijstandsuitkering. Door de toename van het aantal zelfstandigen groeide ook de groep zelfstandig ondernemers onder de werkende armen (dat zijn volwassenen met arbeid als voornaamste inkomensbron).

Om te bepalen hoe groot de armoede is, hanteren het SCP en het CBS verschillende grenzen. Het SCP houdt vast aan het criterium 'niet-veel-maar-toereikend'. Wie een inkomen op dit niveau heeft, kan voldoen in zijn basisbehoeften en daarnaast een bescheiden bedrag besteden aan recreatie en sociale participatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.