Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Arbeidsbeperkten uit zicht bij overheid door Participatiewet’

10-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Sociale werkplaats ANP 2
Mensen met een arbeidsbeperking kunnen steeds moeilijker de weg vinden naar overheidsinstellingen en verdwalen in een bestuurlijk doolhof. Dat zegt de Nationale ombudsman. Burgers zouden hun overheid niet meer kennen en lopen vast omdat gemeenten aangeven er niet meer over te gaan. 

Lees het hele rapport: 
"De regelgeving over beschut werk is ingewikkeld en de wijze waarop de uitvoering is georganiseerd zo mogelijk nóg ingewikkelder", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Voor kwetsbare groepen in het bijzonder moet de deur van de gemeente wijd openstaan. Ook al heeft een gemeente taken uitbesteed, een burger moet bij zijn gemeente terechtkunnen met een klacht, zeker als hij bij de uitvoerende instantie niet verder komt. Dit geldt des te meer voor mensen met een arbeidsbeperking die zijn aangewezen op beschut werken."

Hij roept de gemeenten op om één loket te regelen waar kwetsbare groepen zoals inwoners met een arbeidsbeperking terechtkunnen.
Participatiewet
De Participatiewet werd vijf jaar geleden ingevoerd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Door de invoering van deze wet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) zijn duizenden mensen met een beperking in de problemen gekomen. De gevolgen van dit beleid waren te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘De afbraak van de sociale werkplaats’.
"Men was ervan overtuigd dat het zou lukken om duizenden mensen bij gewone bedrijven te plaatsen. Dat vond ik van meet af aan een hele fraaie doelstelling, maar ook illusiepolitiek die met heel weinig zorgvuldigheid is uitgevoerd", zei hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in ZEMBLA.

Ook de ombudsman zegt nu dat de wet er juist toe heeft geleid dat de afstand tussen overheid en burger groter is geworden.

Bekijk de hele uitzending hier:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.