Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apple's verbroken beloftes

  •  
25-03-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
ZEMBLA INTERNATIONAAL zendt een reportage uit van het BBC-programma Panorama. Panorama schetst een ontluisterd beeld van het rijkste bedrijf ter wereld, Apple. Undercoverjournalisten filmen in Chinese fabrieken, toeleveranciers van Apple, waar de werknemers gebukt gaan onder een militaristisch regime. De arbeiders worden geïntimideerd en uitgebuit. Ook doet de BBC verslag vanuit Indonesische tinmijnen, waar mannen en kinderen met gevaar voor eigen leven de erts delven.
Zelfmoorden
De populaire iPhones en iPads worden in China in fabrieken in elkaar gezet. In 2010 komt voor het eerst naar buiten dat er iets misgaat. Veertien werknemers plegen zelfmoord in een van de fabrieken waar ook Apple-onderdelen worden gemaakt. De arbeiders springen van het dak van de Foxconn-fabriek omdat ze de werkomstandigheden niet meer aankunnen. Apple belooft betere tijden en zegt de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Nu, vier jaar later, gaan drie Chinese werknemers voor de BBC undercover in een zwaar bewaakte Apple-fabriek om te onderzoeken of Apple haar beloftes nakomt.
Undercover
Apple zegt dat alle overuren vrijwillig zijn. Werknemers mogen niet meer dan 60 uur per week maken. Maar de undercover-werknemers raken volledig uitgeput en opgebrand door de vele werkuren die ze moeten draaien bij het Chinese bedrijf Pegatron en door de intimidaties en de bevelen van de managers. Een van de werknemers: ' Wat ik heb meegemaakt was te erg voor woorden. Arbeiders die zelfs tegen de machines aan in slaap vielen. Na het werk was ik zo moe dat ik staand in de bus naar huis in slaap viel. ' De undercover-filmers moeten voortdurend 12-uurs diensten maken of langere diensten. Een werknemer moest 18 dagen lang doorwerken, zonder dag vrij. Hij werkte meer dan 70 uur per week.
Geen verbetering
Ralph Nader is een bekende Amerikaanse activist en publicist, die zich vaak mengt in het publieke debat. In een brief die in Amerikaanse media verscheen, doet hij een dwingende oproep aan Apple. Hij vindt dat een deel van de enorme winst die gemaakt wordt op de iPhones en iPads, gebruikt moet worden om de werkomstandigheden van de arbeiders in de productielanden te verbeteren: ' Als ze telkens weer in slaap vallen, zijn de arbeidsomstandigheden mensonterend. ' Maar volgens het Chinese bedrijf Pegatron voldoen ze aan alle eisen of overtreffen die zelfs. En Apple laat weten juist hard te werken aan de bestrijding van excessief overwerk, en vindt dat er veel verbeterd is. Volgens L. Qiang van de non-profit instelling China Labor Watch, moet Apple ervan op de hoogte zijn dat dit niet het geval is: ' We hebben het probleem herhaaldelijk aangekaart, maar we hebben vrijwel geen verbetering gezien. '
Tin uit gevaarlijke illegale mijnen
Apple belooft ook dat ze op een verantwoorde manier aan grondstoffen komt. Dit is nog een belofte die het bedrijf blijkt te verbreken. Apple haalt een belangrijke grondstof uit het Indonesische eiland Banka. Daar wordt tin uit de grond gehaald, een grondstof die nodig is om de onderdelen in mobiele telefoons, tablets en laptops bij elkaar te houden. De BBC onderzocht waar de tin vandaan komt die in Apple’s populaire producten verdwijnt. Steeds meer tin uit Banka komt uit gevaarlijke illegale mijnen.

Aardverschuivingen
Door aardverschuivingen komen arbeiders hier regelmatig om het leven. Ook blijken er minderjarigen te werken in de illegale mijnen. De BBC komt onder andere een 12-jarige jongen tegen, die er aan het werk is: ' Ik help mijn vader, want ik heb medelijden met hem. Maar ik ben wel bang voor aardverschuivingen. ' Zijn vader: ' Ik weet niet wat ik over het gevaar moet zeggen, we moeten toch eten. '
De BBC-journalist ontdekt dat de tin uit deze gevaarlijke mijnen ook in de iPhone, iPad en MacBook verdwijnt, doordat de smelterijen die de grondstof aan Apple leveren ook illegale tin inkopen. Apple laat weten zeer verontrust te zijn over de situatie in Banka, maar zegt ervoor te kiezen om toch daar de grondstof te blijven inkopen. Apple denkt daarmee invloed  te kunnen blijven uitoefenen in de hoop veranderingen te bewerkstelligen. Er is een werkgroep opgericht. Maar volgens R. Budi van Milieudefensie Indonesië, is er nog niets concreets gebeurd.

ZEMBLA Internationaal - Apple's verbroken beloftes, woensdag 25 maart om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2
Rapporten van China Labor Watch over de  omstandigheden bij Apple-leverancier Pegatron.
Download het hele rapport " Apple's unkept promises "
Publieke oproep (pdf) van Ralph Nader aan topman van Apple om meer van de winst te steken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. " Here’s a challenge for the present and future use of surplus profits: why not let the customers decide? Just as they have consumer interests in thinner iPhones and sleeker MacBooks, they also have humane interests in more dignified working conditions and more liveable wages for the workers that make their products. "

Milieudefensie
Tin wordt gebruikt als soldeer in smartphones, tablets en andere elektronische producten. Ruim een derde van alle tin ter wereld komt uit Indonesië. Op Bangka en Belitung veroorzaakt de winning grote problemen.





Apple:
De beloftes van Apple in de gedragscode voor toeleveranciers
(' Apple Supplier Code of Conduct ') " Apple is committed to the highest standards of social and environmental responsibility and ethical conduct. Apple’s suppliers are required to provide safe working conditions, treat workers with dignity and respect, act fairly and ethically, and use environmentally responsible practices wherever they make products or perform services for Apple ."

Reactie van Apple aan de NPO n.a.v. de uitzending.

Reactie van Apple aan BBC-Panorama.

E-mail van Apple's topman na de BBC-uitzending aan de Apple medewerkers in Groot-Brittanie.

Een update van Jeff Williams over de verantwoordelijkheid van toeleveranciers bij Apple.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.