Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apple werkt aan soort ‘iTunes’ voor medische gegevens

  •  
15-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
iPhone gezondheid
Steeds meer mensen houden gegevens bij over hun gezondheid op de mobiele telefoon. Bijvoorbeeld via de app ‘Gezondheid’ op de iPhone. Als het aan Apple ligt, wordt dat nog veel verder uitgebreid. Achter de schermen werkt het technologiebedrijf aan een mogelijkheid om al je medische gegevens op te slaan. Dat schrijft CNBC donderdag.
iPhone gezondheid
Medicijngebruik op telefoon
Volgens verschillende ingewijden bij Apple werkt het bedrijf aan een systeem waarbij mensen straks via hun mobiele telefoon kunnen kiezen door welke arts ze behandeld willen worden, wat de uitslag is van bloedonderzoeken, wat hun laatste doorverwijzing is, welke medicijnen ze gebruiken en wanneer ze naar de dokter zijn geweest. Apple zou gesprekken voeren met ziekenhuizen en verschillende bedrijven over de nieuwe technologische ontwikkeling. Ook overweegt Apple bedrijven die zijn gespecialiseerd in de online opslag van medische data over te nemen.
Vervanging huidige medisch dossier
Volgens de ingewijden wil Apple met medische gegevens gaan doen wat het bedrijf eerder met iTunes voor muziek heeft gedaan: door programma’s als iTunes zijn de cd’s uiteindelijk vrijwel uitgestorven en beheren mensen hun muziek nu digitaal. Met gezondheidsgegevens op één centrale plek in de cloud en op je telefoon wil het bedrijf nu hetzelfde proberen voor het bestaande medische dossier. Nu al kun je op de iPhone in de app ‘Gezondheid’ van Apple een soort basisprofiel aanmaken, maar uiteindelijk hoopt het technologiebedrijf dus je volledige patiëntendossier te gaan bewaren.
Privacybezwaren
Met de medische plannen lijkt Apple zich vooral op de Amerikaanse markt te willen bedienen. Dat dergelijke diensten van Apple ook in Nederland gebruikt gaan worden is minder voor de hand liggend, omdat de privacyregels in Europa omtrent medische dossiers veel strenger zijn. Zo werd hier het EPD, het Elektronisch Patiëntendossier, uiteindelijk niet ingevoerd vanwege risico’s voor de privacy. In Nederland worden medische gegevens elektronisch maar voor een deel uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen de huisarts en de apotheek. Maar eind vorig jaar heeft minister Schippers besloten dat iedereen zelf moet kunnen bepalen welke informatie digitaal mag worden gedeeld en met welke zorgverlener. Een patiënt is niet verplicht daar toestemming voor te geven, maar mag wel aangeven wanneer hij of zij dat niet wil.
Jacht op onze medische gegevens
Critici van gedeelde medische gegevens waarschuwen voor privacyproblemen als mensen hun medische gegevens op hun smartphone of computer opslaan. Want wat gebeurt er als bedrijven die informatie gaan delen? En hoe goed worden de voorwaarden om dat te voorkomen? In 2014 maakte ZEMBLA de uitzending ‘De jacht op uw medische gegevens’ nadat in Engeland ophef was ontstaan toen de Britse National Health Service bijna vijftig miljoen miljoen medische dossiers door had verkocht aan verzekeraars. Die gegevens werden gekoppeld aan kredietgegevens zodat verzekeraars een inschatting konden maken  van het risico op longkanker. De verzekeraars gebruikten de data om de premies aan te passen.
GGZ deelde honderdduizenden privacygevoelige gegevens van patiënten
Data, het nieuwe goud
Ook in de ZEMBLA-uitzending 'Data, het nieuwe goud 2' waarschuwen deskundigen voor de risico’s. Ze vragen zich af wie straks toegang kan krijgen tot de data en wie de privacy van de gebruikers waarborgt. Want de meeste app-gebruikers weten niet dat bedrijven om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data.  Wie zijn die bedrijven en wat doen ze met de informatie over onze gezondheid? Bekijk deze uitzending hier terug:
Kijk ook van ZEMBLA: ‘ Verslaafd aan je telefoon
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor