Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apothekers gaan paracetamol onderzoeken op kankerverwekkende stof PCA

15-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
paracetemol-1
KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers, gaat paracetamol die in Nederland te koop is testen op aanwezigheid van de kankerverwekkende stof PCA. Dat zegt de voorzitter van de organisatie, Aris Prins, in een interview met NRC. 

“Als apothekers zijn we wetenschappelijk opgeleid en als wetenschapper moet je altijd nieuwsgierig blijven”, zegt Prins tegen NRC. “Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden.”

Grondstof vervuild
Zembla en NRC onthulden vorige week dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, grondstof voor paracetamol verkoopt die vervuild is met PCA. Het gaat om het Chinese bedrijf Anqiu Lu’an Pharmaceutical.  Bronnen rond de Nederlandse pillenfabrikant Apotex meldden dat de Chinese fabriek afgelopen jaren voor hen veruit de belangrijkste toeleverancier was. De helft van de paracetamol in Nederlandse drogisterijen, supermarkten en apotheken komt van Apotex.

Prins zegt in NRC, vanwege “de gigantische populatie paracetamolgebruikers” diepgaander onderzoek toe te juichen.  “Als nader onderzoek kan leiden tot betere standaarden voor goedkopere productiemethoden, staan we daar zeker achter.” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.