Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

AP wijst winkels en gemeenten op voorwaarden wifi-tracking

17-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Data het nieuwe goud
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft winkels en gemeenten gewezen op de wettelijke eisen die gelden wanneer zij gebruik maken van wifi-tracking. Het volgen van mensen via het wifisignaal van hun mobiele apparaat maakt een grote inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. “Mensen komen in bestanden waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij wanneer waren en wat hun winkelgedrag is”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. “Zij moeten hier op zijn minst over worden geïnformeerd”.

Aanleiding voor de waarschuwing is het onderzoek dat de gemeente Utrecht gaat uitvoeren na berichtgeving door RTL Z . De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het bedrijf Citytraffic wel in het winkelgebied mensen mag volgen via wifi en bluetooth. Volgens Utrecht lijkt het erop dat hiervoor geen toestemming is gegeven. Citytraffic is één van de bedrijven die burgers via hun smartphone volgt. Het bedrijf werkt samen met dertig gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De verzamelde data wordt verkocht aan onder andere gemeenten en winkels. Maar Citytraffic hangt ook scanapparatuur in steden zonder dat de gemeente hiervan op de hoogte is. "We hebben geen toestemming nodig, want we tellen gewoon mensen", aldus Huib Lubbers, oprichter van Citytraffic, tegen RTL Z.
De gemeente Utrecht reageert geschokt op het nieuws dat Citytraffic in twee drukke Utrechtse winkelstraten data verzamelt van winkelende mensen.

Wettelijke grondslag
Via wifi-tracking worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een mobiel apparaat opgeslagen en verwerkt. Organisaties mogen deze persoonsgegevens volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) alleen verwerken als zij daar een zogenoemde wettelijke grondslag voor hebben. De verwerking kan bijvoorbeeld zijn toegestaan als mensen er zelf toestemming voor hebben gegeven. Ook mag een organisatie wifi-tracking inzetten als dit noodzakelijk is om haar diensten te kunnen verlenen. Organisaties met een publiekrechtelijke taak, zoals gemeenten, kunnen via wifi-tracking persoonsgegevens verwerken als dit noodzakelijk is om die taak uit te voeren. Er mag alleen in díe periodes en in díe gebieden waarin het echt nodig is, worden gemeten. Op andere momenten en plaatsen zou de meetapparatuur uit moeten staan.

Data: het nieuwe goud
Wie kent u het beste? Er zijn bedrijven, zogeheten datahandelaren, die misschien wel meer van u weten dan uw partner of uw beste vriend. Ze zijn op de hoogte van uw interesses en uw geheimen. Deze datahandelaren volgen u namelijk onophoudelijk via uw computer, uw tablet en uw smartphone. Dat doen ze met behulp van geavanceerde ‘trackers’ die ze op websites hebben geplaatst. Bekijk Data: het nieuwe goud, deel 1 en deel 2 .

Lees ook: ZEMBLA Extra: Data het nieuwe goud , hoe u zich kunt beschermen op internet.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.