Zembla

Antwerpen gaat samenwerken met Nederland om loverboys te bestrijden

02-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Loverboys
De stad Antwerpen gaat samenwerken met de Nederlandse afdeling van hulporganisatie Terre des Hommes om de toenemende grensoverschrijdende activiteiten van loverboys te bestrijden. Het aantal slachtoffers van Nederlandse tienerpooiers in Antwerpen is de laatste jaren sterk gestegen, zegt de prostitutie-ambtenaar van de Vlaamse havenstad tegen VRT Nieuws.

De ‘loverboy 3.0’ ronselt via het internet en die handel gaat ook over de grens. Vlaamse meisjes en jongens komen zo gedwongen in de prostitutie in Nederland terecht en Nederlandse jongens en meisjes in België.

Niet aan de grens
De gemeente Antwerpen en Terre des Hommes, dat vorig jaar met de organisaties Fier en het Centrum tegen Mensenhandel en Kinderhandel het landelijk meldpunt Watch Nederland oprichtte voor mensen die worden geconfronteerd met de praktijken van loverboys, gaan ook informatie uitwisselen. Ze zijn dat overeengekomen na overleg in Antwerpen waar ook de lokale politie bij was betrokken. “Mensenhandelaars stoppen niet aan de grens”, aldus prostitutie-ambtenaar Lieve Huijskens tegen de Vlaamse televisiezender.
Onvoldoende bewijzen
"We hebben nu een korte lijn met het meldpunt Watch Nederland, waardoor we ook op die manier aan informatie kunnen geraken. Als een slachtoffer niet meteen een verklaring wil afleggen bij de politie en er nog onvoldoende bewijzen zijn dat er inderdaad slachtofferschap is, is het voor een burgerinitiatief soms gemakkelijker om verder te gaan met informatie te vergaren", stelt Huijskens. "De politie moet natuurlijk rekening houden met de regels binnen het onderzoek."

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.