Zembla

Antirookclub Clean Air Nederland begint bodemprocedure

  •  
28-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antirookclub-clean-air-nederland-begint-bodemprocedure
Antirookclub Clean Air Nederland (CAN) begint vrijdag een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat. De actiegroep wil dat het rookverbod in de horeca weer voor de hele sector gaat gelden.

Volgens CAN schendt Nederland internationale overeenkomsten doordat kleine horecazaken niet hoeven te voldoen aan het rookverbod. Nederland zou zowel binnen de EU als de Wereldgezondheidsorganisatie hebben getekend voor een ''actief tabaksontmoedigingsbeleid''.

Dat botst volgens de actiegroep met de versoepeling van het rookverbod in kleine café's zonder personeel, waar klanten sinds enige tijd weer een sigaret mogen opsteken. Bovendien zijn de vrijstellingen voor kleine horecazaken in strijd met de Tabakswet, aldus CAN. De actiegroep staat daarin niet alleen.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Astma Fonds steunen de gang naar de rechter.
 

Rookverbod stopgezet

Edith Schippers is een opmerkelijke minister van Volksgezondheid. Ze wordt door de rooklobby beschouwd als een trouwe bondgenoot. Vooraanstaande artsen spreken met afschuw over haar rookbeleid: ze heft het rookverbod voor de kleine horeca op en campagnes om mensen van het roken af te helpen worden stopgezet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.